top of page
CFamarone-flaska.jpg

Amaronen med den 

sammetslena etiketten!

Amarone är utan tvekan en av vinvärldens tungviktare. Ett välbevakat varumärke som står för yppersta kvalitet, tradition och ”big business”. En väloljad orkester behöver som alla vet en bra dirigent. I det här fallet består orkestern av 2 200 vinodlare. Giorgio Marchiotto är kooperativets chefsvinmakare som med stor erfarenhet och passion leder arbetet med att förädla odlarnas skördar. Castelforte Amarone Riserva är kronjuvelen i produktionen.

Amaroneviner måste genomgå en lagringsperiod på minst 2 år. Amaroneviner med beteckningen ”Riserva” kräver det dubbla, en lagringsperiod på minst 4 år. 

Castelforte Amarone Riserva 2015 levereras i en snygg trälåda och finns i limiterad upplaga om 3 500 flaskor för den svenska marknaden.

 

”Stark rekommendation”

91 poäng, Livets Goda, sept -20

”Enastående vin!”

91 poäng, DVPE, nr 27 2020

Som etiketten indikerar är vinet sammetslent och kraftfullt dock utan att bli svulstigt och pompöst. Russinfrukt följs av en lätt kryddighet och fina toner av tobak. Smaken är mjuk med runda vaniljtoner och en len bärighet med drag åt mogna moreller. Vinet är färdigt att drickas nu, men utvecklas under många år på flaska. Serveras vid 18–20 grader.

Amarone och Västerbottensost® - den perfekta matchningen

Västerbottensost passar perfekt till nyheten Castelforte Amarone Riserva. Både osten och vinet har unik smak, delvis genom sin långa lagringstid och sitt tålmodiga hantverk. Nu möts dessa i två härliga rätter där ostens unika smak möter vinets syra och fruktighet. 

ART NR 73567 | Castelforte Amarone Riserva 2015 | 750 ML 

ALK 15,5 % % | 299 KR

Castelforte Amarone Riserva 2015

Castelforte Amarone Riserva 2015

Spela video

Oxfilé och Amarone

Amarone är oftast alkoholstarkt, smakrikt och fruktigt. Vi behöver mustig mat som kompletterar vinet samt fetma som tar ned alkoholen en smula. Amarone har ju en lite sötaktig fruktighet och det passar då fint att möta med just rotfrukter. Oxfilé är passande i dessa tider och med exempelvis en gräddsås eller ädelost eller västerbottensost eller svampsås. Ni som inte har ställt grillen i garaget är helgrillad oxfilé nåt som får saliven att rinna. Det finns många variationer som kan tänkas passa till Amarone. Den gemensamma nämnaren är smakrik mat och en del fetma. Servera alltid vinet rumstempererat (18-20 grader) och i ett glas med stor rund kupa.

1-web.jpg

Grön Carbonara med Västerbottensost®

Om man gör det här receptet med penne istället för spaghetti är det bättre att skära zucchinin i stavar i ungefär samma storlek som pennepastan. Målet är att skära grönsakerna i en form som gör att de sprids ut jämnt i pastan. En Carbonara innehåller ingen grädde.

 

4 personer

 

Ingredienser

1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 zucchini, i 1 cm stora tärningar (eller stavar)
1 tsk krossad svartpeppar
1 nypa flingsalt
2 msk olivolja
ca 300 g spaghetti eller penne
4 äggulor
1 dl vatten (från pastakoket)
1 dl hackad bladpersilja
8–10 små tomater, gärna i olika färger, halverade 1 dl finriven Västerbottensost®

 

Gör så här

1. Stek lök, vitlök, zucchini, peppar och salt i olja i en stekpanna i några minuter utan att det tar färg.
2. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, tillsätt någon matsked salt, lägg i spaghetti och koka tills cirka 1 minut återstår av koktiden.

3. Vispa under tiden ihop äggulorna med 1 dl av pastavattnet i en liten skål. 4. Häll av vattnet från pastan och häll tillbaka spaghettin i kastrullen. Rör ner ägguleblandningen, persilja, tomater och finriven Västerbottensost.

Servera direkt!

Recept Tareq Taylor

Detta dryckestips sker i samarbete med importören Nigab.

Upplägget är i enlighet med sveriges alkohollagar samt KO’s riktlinjer.

bottom of page