top of page
Riunite Lambrusco Farfalle.png

Riunite Lambrusco Farfalle

Italiens friska och purpurröda mousserande vin

 

Lambrusco Farfalle har den där jordgubbssaftiga tonen som kännetecknar Lambrusco. Det är ett friskt och bubblande purpurrött vin. Doften är fylld av körsbär, mogna plommon och björnbär. Vinet har en lätt sötma, balanserad syra och smakar som en hel skål av jordgubbar, röda äpplen och hallon.

Lambrusco Farfalle är ett lättdrucket sällskapsvin som fungerar utmärkt som aperitif, som ett gott sommarfruktigt pratvin, välkomstdrink till plockmat eller till lättare italienska rätter som pasta, charkuterier, salami och ost. Lambrusco Farfalle är färdigt att drickas och bör serveras något kylt runt 12 grader.

Lambrusco är både en druva och ett rött vin. Det är lite slarvigt uttryckt en norditaliensk Prosecco, fast röd. Ett mousserande rödvin helt enkelt. Lambrusco berikar världens vinkarta med en helt egen stil, och på många håll talar man om en röd bubbeltrend.

Rött mousserande vin tillhör inte de mest kända vinerna, men likväl görs sådana på flera håll i världen. Inte minst i Proseccolandet Italien där charmatmetoden är utbredd och konsten att göra bubblor mer spridd än någon annanstans.  Druvan Lambrusco är minst sagt en kameleont. Ingen annan druva har lika lätt för att muteras. Den har ett 60-tal olika kloner. Lambrusco är närmast ett familjenamn. Anfadern är en liten blå druva som är urgammal. Under romartiden växte den vilt i bergen men kom snart att tämjas och blev med sin jordgubbsliknande smak så populär att den med tiden fick ge namn till en hel vinststil.

Lambrusco odlas från Po-slätten upp mot bergen i regionerna Emilia-Romagna, Piemonte och Trentino. Vinet täcker hela skalan från enkla törstsläckande hinkviner till DOC-viner med höga ambitioner gjorda med omsorg och stolthet. Den främsta regionen är Emilia Romagna som ståtar med fyra DOC.

De många klonerna gör att Lambrusco får olika stilar. Därtill finns betydande regionala skillnader. Ett Lambruscovin kan vara både sött och torrt, fruktigt och sprängfyllt med tanniner. Det kan vara mer eller mindre mousserande och smakspektrat är stort.

I dag är kvalitets-Lambrusco trendigt och det finner numera sina vägar in på vinlistorna över hela världen.

· Farfalle betyder fjäril på italienska och symboliserar den lätta friska stilen

· Lambrusco har något högre sockerhalt och tydligare syra än andra viner och får därigenom en egen stil

· Lambrusco Farfalle är gjort på 85 % Lambrusco och 15 % Lancelotta

Art. nr 74543 | Riunite Lambrusco Farfalle | 750 ML

ALK 7.5 % | 79 KR

Riunite Lambrusco Farfalle

Riunite Lambrusco Farfalle

Spela video

Detta dryckestips sker i samarbete med importören Nigab.

Upplägget är i enlighet med sveriges alkohollagar samt KO’s riktlinjer.

bottom of page