Turckheim Pinot Blanc Organic 2018
Smakbeskrivning
Mjuk fruktig doft med inslag av honung, persika och vita blommer. Torr och fruktig Alsace med frisk syra och sublim smak av honungsmelon, päron och citrusfrukter. Lång eftersmak. Vinet är ett elegant vin och gör sig utmärkt till sparris, lätta fiskrätter, skaldjur, sallader och mindre kraftiga förrätter. Vinet bör serveras något kylt, 12–14 grader. Pinot Blanc Organic är färdigt att drickas men växer ytterligare med något års lagring.
Cave de Turckheim
Cave de Turckheim är ett av Alsace mest berömda och största odlingskooperativ. Det grundades 1955 av ett antal vinbönder runt den lilla medeltidsstaden Turckheim. I dag består kooperativet av närmare 220 medlemmar från flera av de allra bästa vingårdarna i Alsace. Man förfogar över ett toppmodernt vineri med allt från pneumatiska pressar till rostfria ståltankar.
Visste du att:
-
Kooperativet Cave de Turckheim odlar tillsammans vin på över 360 hektar
-
Flera av de mest prisbelönta odlingarna i kooperativet drivs ekologiskt
-
Istället för gödsling används ofta den egna gårdens kompost och druvrester
-
I kooperativets tempererade vinkällare lagras cirka två miljoner flaskor vin
-
Cave de Turckheim producerar årligen över 3,5 miljoner liter vin
-
I Alsace dricker man ofta sitt vin till charkuterier
Fakta
Vinmakare: Michel Lihrmann
Druva: Pinot Blanc
Socker: 1,6 g/l
Totalsyra: 2,58 g/l
pH: 3,33
Artnr. 1002, Ursprung, Frankrike, Alkoholhalt 13%, Pris 119 kr, Volym 750ml
EKOLOGISKT
Moules marinières med smak av Normandie
BESKRIVNING
Att musslor är en stor favorit bland oss svenskar är känt sedan länge men att det inte är avancerat att tillaga dem är kanske en nyhet för många. Med Stefan Eckerts, köksmästare på Lisa Elmqvist i Östermalmshallen i Stockholm, recept vill Cave de Turckheim slå ett slag för kokta musslor och bevisa att det magiskt goda också kan vara lätt att tillreda. Samtidigt vill de visa den perfekta kombinationen mellan detta blötdjur och deras friska och aromatiska vin Turckheim Pinot Gris Réserve. Här ett recept med inspiration och smak från franska kusten och Normandie.
Receptet är beräknat till 4 personer
Smaklig spis!
TILLAGNING
-
Skär pancettan i tärningar och stek krispig - lägg undan på papper
-
Hacka schalottenlök fint och dela championerna
-
Fräs lök, championer i fettet från pancettan
-
Slå på vin, äppelmust och creme fraiche
-
Lägg i musslorna och koka under lock 6-8 min tills de öppnats sig
-
Garnera med pancetta, äpple och gräslök
INGREDIENSER
-
2 kg blåmusslor
-
125 gr pancetta
-
1/2 dl schalottenlök
-
8 st små championer
-
1/2 dl vitt vin
-
1/2 dl äppelmust
-
2 dl creme fraiche
-
1 msk fint hackad gräslök
-
2 st äpplen - Granny Smith i mindre tärningar
Detta dryckestips sker i samarbete med importören Nigab.
Upplägget är i enlighet med sveriges alkohollagar samt KO’s riktlinjer.