Piemonte Barbera från exceptionell årgång med högsta kvalitetsbeteckningen, DOCG!
Från de soldränkta sluttningarna i som omger ett av Piemontes mest pittoreska vinområden, Asti, anser många att de absolut bästa Barbera-vinerna kommer ifrån. Vinerna från Asti innehar sedan 2008 den absolut högsta kvalitetsbeteckningen som finns i italien, DOCG!
Regionen Piemonte stoltserar med några av världens mest berömda viner, Barolo DOCG och Barbaresco DOCG. DOCG-viner genomgår omfattande kontroller för att erhålla denna beteckning, det tillkommer även att vinerna måste vara buteljerade i det ursprung druvorna odlats och vinet har tillverkats. Alla viner provsmakas dessutom av en oberoende kommitté innan de buteljeras för att garantera kvaliteten och att vinerna är typiska för benämningen.
Zengarello Barbera d´Asti kännetecknas av både doft och smak av härligt solmogna körsbär, hallon och kryddor i en mycket generös stil med bra längd och kraft! Är du en stor vän av italienska viner med djup, struktur, koncentration och elegans men inte beredd att lägga alltför stora pengar på ditt vin så är denna Barbera ett riktigt gulkdkorn!
Det beslutande organet i vindistriktet Asti har betecknat årgången, 2019, som klassisk och traditionell av mycket hög kvalitet, vilket märks tydligt i vinet.
Servera vinet källarsvalt till rätter på nöt och vilt och gärna med smörstekta kantareller och vitlöksrostad potatis till. Gillar du pizza så kommer en kantarellpizza med buffelmozzarella och färsk timjan bli en klassiker till detta vin.
Vinet är en nyhet som finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 119 kr. Den som väntar på något…
ART NR 78643 | BARBERA D'ASTI ZENGARELLO | 750 ML
ALK 13,5 % | 119 KR
Sallad med nyplockade kantareller och rosa ryggbiff
Av Christian Nordahl medlem i Köttkoma
"Sallad, nyplockade kantareller och rosa ryggbiff.
Min fru är fan bäst!"
Vanlig blandsallad på isberg, gurka, tomat och rödlök i botten, nyplockade kantareller som smörstekts med finhackad lök, en aning vitlök, salt, svartpeppar och ett par nypor torkad dragon.
Ryggbiffen saltades med flingsalt en timme innan tillagning.
Hetta upp en gjutjärnspanna.
Den ska vara riktigt het.
Stek i rapsolja, lägg i en delad vitlöksklyfta och en kvist rosmarin eller timjan och en klick smör.
Vänd köttet när du fått bra yta och stek någon minut till.
Ta av köttet och låt vila 15 minuter.
Spara stekfettet och blanda det med lika delar balsamico.
Skiva köttet så tunnt du kan.
Lägg sallad på ett fat, strö över kantareller och lägg ut köttet.
Drissla över steksky/balsamico dressingen och njut.
Vill man så funkar hyvlad parmesan och rostade pinjenötter som toppning.
Vi tackar Christians fru Angela för denna anrättning.
Mat & dryckesmatchningen sker i samarbete med Dryckestipset.se och Urban Wines. Upplägget är i enlighet med sveriges alkohollagar samt KO’s riktlinjer.