Abbotts & Delaunay Métayage, Pinot Noir 2019

Abbotts & Delaunay Métayage, Pinot Noir 2019

Sommarens måste till maten- Abbotts & Delaunays nylansering Métayage Pinot Noir! Ett tilltalande rött vin från de böljande kullarna i södra Frankrike.


Abbotts & Delaunays rötter i Bourgogne märks tydligt i Métayage Pinot Noir genom tonerna av solmogna hallon och körsbär, lingon och pion. Från faten får vi mjuka kryddiga toner så som muskot och choklad. Eftersmaken är lång och visar på den komplexitet som bara ett riktigt välgjort vin på druvan Pinot Noir kan stoltsera med. 


Med den generösa smakprofilen går vinet utmärkt att kombinera till elegantare rätter så som klassisk Coq au Vin, grillad entrecote med grönsaker i paket och örtsmör eller en typisk sydfransk ratatouille serverad med nybakat bröd. 


För fiskälskaren så är vinet en given följeslagare till den nyfångade abborren serverad med stomp på palsternacka och potatis.


Abbotts & Delaunay är en välrenommerad producent med ett flertal utsökta och mycket eftertraktade viner i sin portfölj. Genom lanseringen av den ekologiska Métayage Pinot Noir vill de här bjuda oss de bästa av två världar, kopplingen till det burgundiska vinmakandet som är en central del av familjen Delaunays arv och historia samt den jordmån och altitud som druvan Pinot Noir fått växa på i Södra Frankrike Languedoc.


Omkring de böljande kullarna i Limoux har druvorna fått frodas under kontrollerade former för att under en tidig morgon i augusti 2019 skördas med största varsamhet.

Hälften av vinet har fått vila på franska ekfat under tio månader för att ge en subtil fatkaraktär utan att vara för övertagande mot den frukt som druvan visar på. Precis som varsamheten i skörden och den omsorg som producenten har för jorden de odlar på, är också elegansen vinerna får något som Abbotts & Delaunay gjort sig kända för världen över.

arrow&v

ART NR 50507 | Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir, 2019 | 750 ML | Pris 129 kr | Alk 13,5%

Abbotts & Delaunay Métayage, Pinot Noir 2019
58381986_10157240340343436_1125560084735

Grillad Entrecôte på varm sallad

Entrecote som serverades på en varm sallad bestående av stekt grönkål, broccoli, rödlök, färsk vitlök och valnötter, chilihonung från Simonsens Farm, salt och peppar.


Vid servering adderades färska nyplockade lingon och Saint Agur mögelost.


Tanken var att tillaga köttet i bit men tiden sprang iväg så det fick bli skivor a la lövbiff (ca 3,5cm+ tjocka)

Pigwingstomater i lilla gjutjärnspannan som I mitt fall innebar oliv och rapsolja, balsamvinäger, skivad vitlök, salt och Khmerpeppar. 


Först lite direkt över glöd på grillen och sedan indirekt till färdigt. Pensla oljeblandningen över med jämna mellanrum.


Bild Johan Broström 

Boltis.se på Instagram och andra sociala medier. Följ gärna ❤️

https://www.instagram.com/boltis.se/

www.boltis.se

Detta dryckestips är ett betalt annonssamarbete med importören Sigva.
Upplägget är i enlighet med sveriges alkohollagar samt KO’s riktlinjer.