top of page
240-glass-of-wine-outline.gif
Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir, 2019

Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir, 2019

Sommarens måste till maten- Abbotts & Delaunays nylansering Métayage Pinot Noir! Ett tilltalande rött vin från de böljande kullarna i södra Frankrike.


Abbotts & Delaunays rötter i Bourgogne märks tydligt i Métayage Pinot Noir genom tonerna av solmogna hallon och körsbär, lingon och pion. Från faten får vi mjuka kryddiga toner så som muskot och choklad. Eftersmaken är lång och visar på den komplexitet som bara ett riktigt välgjort vin på druvan Pinot Noir kan stoltsera med. 


Med den generösa smakprofilen går vinet utmärkt att kombinera till elegantare rätter så som klassisk Coq au Vin, grillad entrecote med grönsaker i paket och örtsmör eller en typisk sydfransk ratatouille serverad med nybakat bröd. 


För fiskälskaren så är vinet en given följeslagare till den nyfångade abborren serverad med stomp på palsternacka och potatis.


Abbotts & Delaunay är en välrenommerad producent med ett flertal utsökta och mycket eftertraktade viner i sin portfölj. Genom lanseringen av den ekologiska Métayage Pinot Noir vill de här bjuda oss de bästa av två världar, kopplingen till det burgundiska vinmakandet som är en central del av familjen Delaunays arv och historia samt den jordmån och altitud som druvan Pinot Noir fått växa på i Södra Frankrike Languedoc.


Omkring de böljande kullarna i Limoux har druvorna fått frodas under kontrollerade former för att under en tidig morgon i augusti 2019 skördas med största varsamhet.

Hälften av vinet har fått vila på franska ekfat under tio månader för att ge en subtil fatkaraktär utan att vara för övertagande mot den frukt som druvan visar på. Precis som varsamheten i skörden och den omsorg som producenten har för jorden de odlar på, är också elegansen vinerna får något som Abbotts & Delaunay gjort sig kända för världen över.

ART NR 50507 | Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir, 2019 | 750 ML | Pris 129 kr | Alk 13,5%

Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir, 2019
Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir, 2019

Grillad Entrecôte med vispat kryddsmör och krispig potatis


En riktig klassiker att tillaga på grillen! Njut till ett fylligare rödvin, fördel med ursprung från de sydfranska regionerna.


INGREDIENSER

För fyra personer behövs


Ca 1 kg Entrecôte

Salt och svartpeppar


Kryddsmör

250 g smör

3 klyftor vitlök

1 knippe blandade färska örter

Skalet av en halv citron

Salt och peppar


Krossad färskpotatis

1 kg små färskpotatisar

Rikligt med salt till kokning

50 g smält smör

Flingsalt

1 msk hackad färsk rosmarinGÖR SÅ HÄR

1. Tänd grillen. Skär köttet i skivor, se till att det är rumstempererat för en jämnare tillagning. 


Salta och peppra alla köttets ytor.


2. Dags att tillaga kryddsmöret! Se till att det är rumstempererat. Lägg det i en bunke. Pressa i vitlök, addera de hackade örterna samt tillsätt det rivna citronskalet. Vispa med elvisp till ett fluffigt smör. 


Smaka av med salt och peppar.


3. Innan vi grillar köttet ska vi förbereda färskpotatisen. Sätt ugnen på 250 grader. Skrubba potatisen och låt den sedan koka i väl saltat vatten tills den nästan är klar, häll sedan av vattnet. Lägg potatisen i en ugnsfast form, och krossa dem lätt med en gaffel. Pensla potatisen med det smälta smöret och strö över flingsalt och rosmarin. 


Rosta i ugnen ca 15 minuter tills den fått en krispig yta.


4. Grilla köttet på hög värme några minuter på var sida till önskad stekgrad. 


Glöm inte att låta köttet vila innan servering!


5. Servera gärna den rostade potatisen, köttet och det vispade kryddsmöret med en fräsch sallad vid sidan.

Detta dryckestips är ett betalt annonssamarbete med importören Sigva.
Upplägget är i enlighet med sveriges alkohollagar samt KO’s riktlinjer.

bottom of page