top of page
240-glass-of-wine-outline.gif
Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut

Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut

Alexandre Bonnet Grande Réserve. Detta vin har funnits på den svenska marknaden sedan 2004. Under hösten fick det en roll som underdog i en blindprovning med världsmästaren Andreas Larsson, där vinet belönades med 91 av 100 poäng. Champagnen är generöst fyllig, med krämig mousse och frisk syra. Pigga toner av röda höstäpplen varvas med nybakad brioche, vita blommor och citrusfrukt. En rik och lång eftersmak rundas av en klingande syra. För att framställa Alexandre Bonnet Grande Réserve blandas basviner med en ålder på två till åtta år, totalt 45% reserve vin. Därefter har det lagras därefter på sin jästfällning i flaska minst 36 månader. Denna cuvée består av 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Vinet är veganskt.


Champagnes bästa by för Pinot Noir?

Känner du till Les Riceys? En Champagne-by specialiserad på Pinot Noir och den enda i Frankrike med tre olika ursprungsbeteckningar för kvalitetsvin (Appellation d'Origine Côntrolée).

Avize, Ay, Chouilly och Le Mesnil sur Oger klingar säkerligen bekant för champagneälskare. Men har du hört talas om byn Les Riceys? Denna by är belägen i den kanske mest hypade delen av Champagne just nu, Côte de Bar. Vi hittar Côte de Bar i sydvästra Champagne, omkring två timmar i bil från Reims. Tack vara sitt sydliga läge och kimmeridge-jordar (just det, samma typ av jordmån som i Chablis!) har området utmärkta förutsättningar att odla Pinot Noir. Unikt för Les Riceys är att hela tre ursprungsbeteckningar är tillåtna: AOC Champagne, AOC Côteaux Champenois och AOC Rosé de Riceys.


Alexandre Bonnet är beläget mitt i Les Riceys, som egentligen består av tre byar. Främst är det ett Champagnehus, men de tillverkar även viner under övriga tillåtna AOC:er. Alexandre Bonnet är ett relativt ungt hus som grundades 1973. Huset är en av de största landägarna i Les Riceys, odlingarna breder ut sig på omsorgsfullt utvalda sluttningar med syd- och sydostläge. Allt för att kombinera traktens mineralrika jordar med bästa möjliga solexponering – idealt för Pinot Noir! De värderingar och den kunskap som förts vidare i generationer har en central roll för Alexandre Bonnet. Vinmakare sedan 1985 är Alain Pailley, vars mål allt sedan starten varit att uttrycka Pinot Noir-druvans karaktär på ett rent och elegant sätt.

ART NR 7555 | Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut | 375 ML | Pris 185 kr | Alk 12%

Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut
Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut

Detta dryckestips är ett betalt annonssamarbete med importören PrimeWine.
Upplägget är i enlighet med sveriges alkohollagar samt KO’s riktlinjer.

bottom of page