Casalforte Amarone Della Valpolicella, 2016

Smakbeskrivning

Casalforte Amarone della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg. Doften är intensiv, russinlik med inslag av körsbär, kakao, tobak och mandel. Vinet är fylligt, fruktig och mycket smakrikt. Där finns mörka bär, körsbär, örter, kryddor och fattoner. I eftersmaken möter välintegrerade tanniner och en lång bärig ton av svarta vinbär, blåbär och mörk choklad.

Amarone della Valpolicella är mycket kraftfull, smakrik och koncentrerad. Mat som passar till bör vara smakrik. Nöt- och lammkött, välmogna ostar såsom parmesanost och kryddiga grytor kan lyftas till enorma höjder tillsammans med ett bra amaronevin. Casalforte Amarone är också mycket god att njuta solitärt. En klassisk rödvinssås kan få en magisk skjuts av en skvätt Amarone. Vinet är färdigt att drickas nu, men utvecklas under många år på flaska. Bör serveras runt 18 – 20 grader.


Casalforte

Casalforte Amarone tillverkas av ett av Italiens största kooperativ; Cantine Riondo. Kooperativets medlemmar, c:a 2000 familjer, bidrar med sina druvor till Casalforte Amarone. De är flera stora markägare och ännu fler små vinbönder. Många odlar även andra grödor såsom oliver och körsbär. Det som förenar dessa familjer är deras nära koppling till jorden som de brukar sedan flera generationer. Det finns en nedärvd stolthet och kärlek till jorden som ofta varit familjernas enda inkomstkälla. Sedan länge har kvalitet varit en naturlig del av deras filosofi. Hög kvalitet har ju alltid gett bättre betalt.


Vinet

För Casalforte Amarone som tillverkas enligt en traditionell och mycket känslig metod, så är kvalitet en förutsättning för ett bra resultat. De traditionella druvorna som används för tillverkning av Casalforte Amarone är Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. Druvorna torkas i speciella torkloft (fruttaio) i c:a 100 dagar innan de blir vin. Då har druvorna tappat c:a 40% av sin ursprungliga vikt. Under denna långa torkningsprocess kollas druvorna regelbundet så inget oönskat angrepp uppkommer. En mycket viktig och tidskrävande uppgift. Här är en exceptionellt hög kvalitet på druvorna helt avgörande för att kunna framställa en Amarone efter tiden på torkloftet.


Casalforte Amarone är en traditionell Amarone, med en lång historia länkad till alla de familjer i Valpolicella som har bott där sedan urminnes tider. Men tekniken bakom vinet är toppmodern. Man sparar inte på något för att uppnå högsta möjliga resultat. Helt enkelt det bästa av två världar.


När vinet dessutom får de bästa recensioner och guldmedaljer av oberoende provningspaneler, så blir det ytterligare ett kvitto på att Casalforte Amarone levererar kvalitet och tradition från ett klassiskt italienskt familjeföretag.

  • Apassimentometoden är mycket gammal (troligen 300-tal) men att jäsa ut vinerna och få dem torra är en nutida kunskap

  • Venetien en av de mest välbärgade regionerna i Italien och har haft en mycket stor betydelse i äldre och nyare tider. Handeln med vin har varit en ekonomisk motor

  • Valpolicella tros betyda dalen med de många vinkällarna

  • Amarone kan med fördel lagras under flera tiotals år

Caslaforte-flaska.jpg

Jag är ett stycke. Klicka här när du vill lägga till din egen text och redigera mig. Det är lätt.