top of page
240-glass-of-wine-outline.gif
Luna di Mezzanotte Barbera d'Alba Superiore 2019

Luna di Mezzanotte Barbera d'Alba Superiore 2019

Vinet är gjord på 100 % barbera – druvan är tongivande i Piemonte och odlas flitigast och kallas därför för ”folkets druva”. Ett fruktigt, nyanserat vin med inslag av fat, kryddighet, mörka körsbär, skogshallon, söt lakrits och salvia. Vinet har klassificeringen ”Superiore” vilket i det här fallet betyder att det har lagrats 12 månader på ekfat samt att man vid skörd valt de bästa druvorna för vinet. Det är färdigt att drickas nu men utvecklas väl under lång tids lagring.


Det här vinet är tillgängligt och saftigt utan att förlora den ryggrad som behövs för att matcha exempelvis en risotto eller pasta med tryffel. En annan favorit är att servera vinet i generösa kupor till en bricka med fin Pecorino och italienska charkuterier.


Betyg: 4 plustecken. Charmig barbera till höstens mat!

Aftonbladet Weekend, november 2021


Ett rödvin som inte kostar en förmögenhet jag gärna dricker till min pasta!

Anders Levander, Din Vinguide.se, november 2021


Full pott!

Boxtoppen, mars 2022


Prisvärt! Ett vin med charm och struktur!

Allt om Vin Nr 8, 2022


86 poäng (+) mer än prisvärt!

DVPE Nr 25, 2022


14 poäng! Mycket bra vin! Mer än prisvärt!

Munskänkarna, september 2022


Barbera är en trendig italiensk druva som hittar allt längre bort från sin hemvist i Piemonte, där man vet att barbera har odlats på bergsluttningarna sedan 1300-talet. Barbera var länge en folklig druva lite i skuggan bakom ädla sorter som nebbiolo och sangiovese, men detta har inte italienarna i Piemonte brytt sig om. De har fortsatt att plantera sin barbera och sett till så att den blivit den mest odlade druvan i Piemonte. Vinet har de sedan druckit på trattoriorna under livliga samtal om fotboll och politik på bästa italienska högljudda sätt.


Länge användes barbera till enklare viner och bulkvin, men under 1970-talet började några producenter göra mer omsorgsfulla viner på barbera-druvan. I dag har barbera spritts till många länder, inte minst har odlare i USA hängt på trenden. Barbera är inte längre bara lantarbetarnas druva, utan en imponerande angelägenhet för vinvänner över hela världen. Luna di Mezzanotte betyder midnattsmåne och det är lätt att tänka sig hur månklara nätter kan lysa upp vingårdarna i bergssluttningarna så att det blir nästan dagsljus i det glest befolkade Piemonte.


Producenten heter Produttori di Govone och är ett vinkooperativ beläget i byn Alba. Precis som med maten, vinet och de viktiga samtalen mellan oss människor, så är kooperativet en form som gynnar vinkvalitet, innovation och medför långsiktig och hållbar vinproduktion. Många vinodlare går tillsammans och samarbetar i kooperativ form. Många tillsammans blir starkare och det ger bättre viner.

ART NR 53290 | Luna di Mezzanotte Barbera d'Alba Superiore, 2019 | 750 ML | Pris 129 kr | Alk 14%

Luna di Mezzanotte Barbera d'Alba Superiore 2019
Luna di Mezzanotte Barbera d'Alba Superiore 2019

Spaghettata di Mezzanotte

Har du någon gång hört det italienska uttrycket spaghettata di mezzanotte? Direkt översatt betyder det midnatts-spaghetti, men rent frankt skulle man kunna säga att det är italienarnas svar på fyllekäk. Men medan vi i Sverige ställer oss i långa, stökiga köer hos snabbmatskedjorna efter en sen utekväll, åker italienarna hem och lagar spaghetti tillsammans med vännerna.


  • 400 g spaghetti

  • pastavatten

  • ¾ dl olivolja

  • 8 vitlöksklyftor

  • ½ tsk chiliflakes eller peperoncino

  • en näve färsk persilja


  1. Koka spaghettin al dente och spara pastavatten.

  2. Skala och skiva vitlöken tunt. Hacka persiljan. Hetta upp olivolja i en panna. Fräs vitlöken tills den mjuknar. Tillsätt chili och finhackad persilja.

  3. Lägg i den kokta spaghettin och blanda. Häll i pastavatten i omgångar samtidigt som du rör om. Serveras direkt med extra persilja på toppen!

Detta dryckestips är ett betalt annonssamarbete med importören Nigab.
Upplägget är i enlighet med sveriges alkohollagar samt KO’s riktlinjer.

bottom of page