top of page

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot, 2019

SMAKBESKRIVNING

Mandrarossa Timperosse har en mörk djupröd färg. Doften är intensiv med mörka bär och frukter, som plommon, svarta vinbär och viol och inslag av medelhavsörter, som rosmarin och salvia. Smaken är fyllig och kraftfull med tydliga inslag av blåbär och mogna hallon.


Mandrarossa Timperosse är ett utsökt sällskapsvin. Vinet är ungt och livligt, färdigt att drickas men utvecklas ytterligare under lagring. Det är förträffligt till smakrika ostar, till en lätthalstrad tonfisk, Caponata, Risotto, Cannelloni, Gnocchi al ragù och andra Medelhavsrätter.


Att förvara och transportera vin var länge problematiskt. I Italien blev lösningen ofta att fylla vinet på små knubbiga ekfat, så kallade Barilotto. Sicilianska Mandrarossa har låtit ta fram en egendesignad flaska för att påminna om dessa fat. Det är en imponerande Magnumbutelj som verkligen pryder sin plats på middagsbordet.


Detta vin är veganvänligt.


OM VINET

Mandrarossa Timperosse görs på druvsorten petit verdot, en druva som på andra håll i Europa nästan uteslutande används som inblandningsdruva för att ge färg och doft. 


Det sicilianska klimatet gör att druvan kan mogna ytterligare några veckor och hinner därför utveckla mängder med aromer, blåbärstoner och inte minst viol som är druvans stora signum. Mandrarossa Timperosse har odlats Menfi i sydvästra Sicilien där det torra klimatet och den röda jorden ger mycket speciella förutsättningar.

Terroir: Vingårdarna ligger på kullar, med en särskilt sandig jordmån, som sträcker sig längs södra kustbandet med en sydlig riktning. Altitud 100-250 meter över havet. 


Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.


Druvsort: 100% Petit Verdot


Druvorna skördas för hand andra veckan i september.


Vinifiering: Först avstjälkas druvorna för att sedan krossas försiktigt. Must och druvskal förs över på rostfria ståltankar för maceration och alkoholjäsning i 4-6 dagar med en temperatur på 18-22°C  Det färdiga vinet lagras fyra månader på rostfria ståltankar och sex månader på flaska.

Caslaforte-flaska.jpg

Jag är ett stycke. Klicka här när du vill lägga till din egen text och redigera mig. Det är lätt.

bottom of page