Mandrarossa Timperosse Petit Verdot, 2023
De perfekta julklapparna från Sicilien till vinälskaren! Magi och lyx! Vin på magnumflaska!
Vin på magnumflaska ger en viss känsla av magi och lyx, det är bättre för lagring och räcker så klart längre än en vanlig flaska. Tänk dig själv hur underbart det är att få bli serverad vin från en generös och maffig magnumflaska.
OM VINET
Vinet är ungt och livligt, färdigt att drickas men utvecklas ytterligare under lagring. Det är förträffligt till smakrika ostar, lätthalstrad tonfisk, Caponata, Risotto, Cannelloni, Gnocchi al ragù och andra Medelhavsrätter eller varför inte till Jansson eller hemmagjorda köttbullar.
Mandrarossa Timperosse har en mörk djupröd färg. Doften är intensiv med mörka bär och frukter, som plommon, svarta vinbär och viol samt inslag av medelhavsörter som rosmarin och salvia. Smaken är fyllig och kraftfull med tydliga inslag av blåbär och mogna hallon.
Mandrarossa Timperosse görs på druvsorten Petit Verdot, en druva som på andra håll i Europa nästan uteslutande används som inblandningsdruva för att ge färg och doft. Det sicilianska klimatet gör att druvan kan mogna ytterligare några veckor och hinner därför utveckla mängder med aromer, blåbärstoner och inte minst viol som är druvans stora signum. Mandrarossa Timperosse har odlats Menfi i sydvästra Sicilien där det torra klimatet och den röda jorden ger mycket speciella förutsättningar.
Terroir: Vingårdarna ligger på kullar, med en särskilt sandig jordmån, som sträcker sig längs södra kustbandet med en sydlig riktning. Altitud 100-250 meter över havet. Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.
Druvorna skördas för hand andra veckan i september.
FLASKAN
Att förvara och transportera vin var länge problematiskt. I Italien blev lösningen ofta att fylla vinet på små knubbiga ekfat, så kallade Barilotto. Sicilianska Mandrarossa har låtit ta fram en egendesignad flaska för att påminna om dessa fat. Det är en imponerande Magnumbutelj som verkligen pryder sin plats på middagsbordet.
NU EKOLOGISKT
Mandrarossa Timperosse har tagit ytterligare ett steg mot hållbarhet genom att bli ekologiskt certifierat. Detta innebär att druvorna odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket speglar Mandrarossas engagemang för miljövänliga metoder och kvalitetsvin. Dessutom är vinet veganskt.
Jag är ett stycke. Klicka här när du vill lägga till din egen text och redigera mig. Det är lätt.