top of page
240-glass-of-wine-outline.gif
Saint Clair Origin, Pinot Noir  2019

Saint Clair Origin, Pinot Noir 2019

Origin Pinot Noir har vunnit guld två år i rad i den prestigefulla tävlingen Vinordic Wine Challenge och är därmed framröstad som det bästa rödvinet i sin klass av Sveriges journalistkår.


Saint Clair Family Estate är sannerligen pionjärer på sitt område eftersom de var en av de första vingårdarna på ön och idag är en av de mest tongivande och internationellt uppskattade producenterna från Marlborough.


Gården är och har alltid varit familjeägd och den passionerade familjen Ibbotson skapar viner med högsta kvalitet som ledstjärna. Hela familjen är engagerad i verksamheten och det är en blandning av åldrar som hjälps åt i familjeföretaget. När man jobbar med sin passion är pension inget som prioriteras, det är något som grundarna Judy & Neal kan intyga. Båda har nått pensionsålder men är fortfarande involverade i allra högsta grad. Judy och Neal Ibbotson belönades nyss med den fantastiska utmärkelsen Lifetime Achievement Award för deras outtröttliga arbete under de senaste 42 (!) åren med att sprida kunskap om vinerna från Marlborough.


Origin Pinot Noir bjuder som namnet antyder på en rejäl dos ursprungstypicitet såsom smaker av mogna hallon, jordgubbar och körsbär. En kryddig ton av sandelträ, färska örter och kakao ger vinet karaktär tillsammans med de mjuka, silkeslena tanninerna. Servera gärna vinet svalt (15-16 grader) i stora kupor för maximal upplevelse.


Saint Clair Origin Pinot Noir är med sin mjuka, fruktiga, kryddiga stil en riktig fullträff till Coq au vin men passar lika bra till fiskrätter. Tänk tillbehör som svamp, karamelliserad lök, krispig pancetta, gräddig potatisgratäng, örtkryddad ugnsrostad potatis eller ugnsgrillade grönsaker så kommer matchningen med vinet att bli kanon. Kryddig asiatisk mat är en underbar kombo till detta vin då den mjuka fuktigheten samt avsaknaden av bråkiga tanniner mildrar hettan i maten och frukten i vinet lyfts fram ännu mer.


En Pinot Noir av den här kvaliteten för den blygsamma prislappen 109 kr kan inte kallas annat än ett solklart fynd.

ART NR 16015 | Saint Clair Origin Pinot Noir, 2019 | 750 ML | Pris 109 kr | Alk 13,5%

Saint Clair Origin, Pinot Noir  2019
Saint Clair Origin, Pinot Noir  2019

Kyckling i lergryta

Saint Clair Origin Pinot Noir från Nya Zeeland passar till många rätter som exempelvis ljust kött eller fiskrätter. Med sina mjuka tanniner och fruktighet kan det även passa bra till kryddstark mat. Vi valde att matcha med Urban Guvelius klassiska kyckling i lergryta.


Bild av Urban Guvelius medlem i Köttkoma

Detta dryckestips är ett betalt annonssamarbete med importören Sigva.
Upplägget är i enlighet med sveriges alkohollagar samt KO’s riktlinjer.

bottom of page