Turckheim Pinot Blanc Organic 2018
Smakbeskrivning
Mjuk fruktig doft med inslag av honung, persika och vita blommer. Torr och fruktig Alsace med frisk syra och sublim smak av honungsmelon, päron och citrusfrukter. Lång eftersmak. Vinet är ett elegant vin och gör sig utmärkt till sparris, lätta fiskrätter, skaldjur, sallader och mindre kraftiga förrätter. Vinet bör serveras något kylt, 12–14 grader. Pinot Blanc Organic är färdigt att drickas men växer ytterligare med något års lagring.
Cave de Turckheim
Cave de Turckheim är ett av Alsace mest berömda och största odlingskooperativ. Det grundades 1955 av ett antal vinbönder runt den lilla medeltidsstaden Turckheim. I dag består kooperativet av närmare 220 medlemmar från flera av de allra bästa vingårdarna i Alsace. Man förfogar över ett toppmodernt vineri med allt från pneumatiska pressar till rostfria ståltankar.
Visste du att:
Kooperativet Cave de Turckheim odlar tillsammans vin på över 360 hektar
Flera av de mest prisbelönta odlingarna i kooperativet drivs ekologiskt
Istället för gödsling används ofta den egna gårdens kompost och druvrester
I kooperativets tempererade vinkällare lagras cirka två miljoner flaskor vin
Cave de Turckheim producerar årligen över 3,5 miljoner liter vin
I Alsace dricker man ofta sitt vin till charkuterier
Fakta
Vinmakare: Michel Lihrmann
Druva: Pinot Blanc
Socker: 1,6 g/l
Totalsyra: 2,58 g/l
pH: 3,33
Artnr. 1002, Ursprung, Frankrike, Alkoholhalt 13%, Pris 119 kr, Volym 750ml
EKOLOGISKT
Sparris med parmesan och citronsmör
Nu är säsongen för vit sparris här och du bara måste testa detta superfräscha recept. En förrätt som smälter i munnen och är superlätt att tillaga. Tillagningstid: 15 min, 4 personer
Tipset: För mer smak, finriv parmesanost och strö över.
INGREDIENSER
Smör
100 g smör rumstempererat
½ citron
1 kruka körvel
salt
Sparris & garnityr
12 vita sparrisar
1 bit parmesanost
GÖR SÅ HÄR
Vispa smöret fluffigt, använd gärna en elvisp.
Blanda ner zest (rivet skal) från en halv citron och några droppar citronjuice.
Hacka 10 kvistar körvel och blanda ner, smaka av med salt.
Skala den vita sparrisen från toppen.
Koka upp lättsaltat vatten och lägg i sparrisen i ca. 6 minuter (beroende på tjocklek)
Lägg upp den varma sparrisen på en tallrik, lägg på en klick smör och hyvla sedan över parmesanost. Garnera med körvel.
Smaklig spis!
Detta dryckestips är ett betalt annonssamarbete med importören Nigab.
Upplägget är i enlighet med sveriges alkohollagar samt KO’s riktlinjer.