Turckheim Pinot Gris Réserve, 2019
Smakbeskrivning
Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. Vinet passar med sin fräscha syra och kryddighet utmärkt till smakrika fiskrätter och dricks traditionellt i Alsace till charkuterier. Vinet matchar även kryddstarka rätter som exempelvis asiatisk mat. I Alsace dricker man ofta pinot gris till Foie Gras och andra charkuterier. Vinet bör serveras svalt, ca 10-12°C. Vinet kan utvecklas något med ytterligare 2-3 års lagring.
Cave de Turckheim
Cave de Turckheim är ett av Alsace mest berömda och största odlingskooperativ. Det grundades 1955 av ett antal vinbönder runt den lilla medeltidsstaden Turckheim. I dag består kooperativet av närmare 220 medlemmar från flera av de allra bästa vingårdarna i Alsace. Man förfogar över ett toppmodernt vineri med allt från pneumatiska pressar till rostfria ståltankar.
Visste du att:
Kooperativet Cave de Turckheim odlar tillsammans vin på över 360 hektar
Flera av de mest prisbelönta odlingarna i kooperativet drivs ekologiskt
Istället för gödsling används ofta den egna gårdens kompost och druvrester
I kooperativets tempererade vinkällare lagras cirka två miljoner flaskor vin
Cave de Turckheim producerar årligen över 3,5 miljoner liter vin
I Alsace dricker man ofta sitt vin till charkuterier
Pinot gris
Pinot gris, eller grå pinot som det blir på svenska är den tredje största druvsorten i Alsace efter riesling och gewurztraminer. Den blågrå, ibland nästan brunaktiga druvan är en variant av pinot noir och en av flera druvor i pinotfamiljen. Det sägs att pinot gris kom till Alsace från Ungern som krigsbyte vid 1500-talets mitt. Det sägs att det var en hemvändande soldat Lazare de Schwendisom förde med sig druvan tillbaka till Frankrike – den hade tidigare utvandrat till Ungern med cisterciensermunkar från Bourgogne. Lazare de Schwendi har som tack för bedriften förärats mängder med gator och platser i Alsace. Länge kallades pinot gris-vinerna från Alscase för Tokay d´Alsace. Sedan 2008 är detta förbjudiet av EU.
Artnr. 2119, Ursprung, Frankrike, Alkoholhalt 13,5%, Pris 99 kr, Volym 750ml
Moules marinières med smak av Portugal
BESKRIVNING
Att musslor är en stor favorit bland oss svenskar är känt sedan länge men att det inte är avancerat att tillaga dem är kanske en nyhet för många. Med Stefan Eckerts, köksmästare på Lisa Elmqvist i Östermalmshallen i Stockholm, recept vill Cave de Turckheim slå ett slag för kokta musslor och bevisa att det magiskt goda också kan vara lätt att tillreda. Samtidigt vill de visa den perfekta kombinationen mellan detta blötdjur och deras friska och aromatiska vin Turckheim Pinot Gris Réserve. Här ett recept med inspiration och smak från Portugal.
Receptet är beräknat till 4 personer
Smaklig spis!
INGREDIENSER
2 kg blå musslor
125 g spansk chorizo
1 dl schalottenlök
1 msk vitlök
2 dl vitt vin
50 g koriander hackad
50 g persilja hackad
1/ 2 dl oliv olja
1 msk smör
TILLAGNING
Bryn tärnad chorizo krispig med olivolja
Lägg den på ett papper men låt fettet efter korvarna vara kvar i pannan
Stek finhackad vitlök och schalottenlök försiktigt i chorizofettet
Häll på vin
Lägg i musslorna och koka under lock 6-8 min tills de öppnats sig
Smaka av med örter, smör, salt och peppar
Garnera med den stekta chorizon
Detta dryckestips är ett betalt annonssamarbete med importören Nigab.
Upplägget är i enlighet med sveriges alkohollagar samt KO’s riktlinjer.