top of page
240-glass-of-wine-outline.gif
Vad är Governo?

Vad är Governo?

En vinstil som ger lite sötare viner med högre koncentration. Se tips nedan.


Själva metoden är mycket gammal och härstammar från Toskana i Italien. Redan på 1300-talet upptäckte man att vinerna vinner på att bli än mer stabila än vad de ofta blev. Det kunde även vara svårt att få igång jäsningsprocessen. Man provade en idé och lät en del druvor hänga kvar på vinrankan efter skörd, så att de skulle torka och få ännu högre sockerhalt och koncentration.


Om jäsningen inte riktigt tog fart adderade man ner de sockerstinna, torkade druvorna i musten och kunde på en gång se hur jäsningen tog fart. Dessutom fick vinerna ofta en betydligt mer koncentrerad smak, högre alkohol eftersom sockret i de torkade druvorna är högre än i de druvor som redan skördats.


Det är den här extra jäsningen som sen ger vinet den populära stilen med massiv, kraftig smak. Den andra jäsningen är det som kallas Governo-metoden.


Vissa har kallat Governo för Toskanas svar på ripasso, dock upptäcktes Governometoden långt innan appassimentometoden. Vid framställning av appassimentoviner såsom Ripasso, torkar man druvorna efter skörd.Passar till

Governo-vinerna blir lite kraftfullare och rundare än många andra viner från regionen. De får lite mer sötma och fyllighet. Frukten blir mer framträdande men samtidigt har vinerna en fin fräschör genom sin syra.  Ett utmärkt grillvin, men passar även till vilt, hårdlagrade ostar, pizza eller pasta.


Tips på Governo


Dryckestipset.se har provat ett flertal olika Governoviner. Vi fastnade för Villa Puccini Governo som ger ett mycket klassiskt Toskanaintryck toppat med härlig fruktsötma. Dessutom till ett bra pris.


Smakbeskrivning

Villa Puccini Governo all’uso Toscana är ett rubinrött med generösa aromer av körsbär, björnbär och vanilj. Fylligt med smak av körsbär, vanilj, choklad och lakrits. Puccinis Governo står upp mot smakrika pastarätter med kryddiga såser som bolognese och pesto. Det är förträffligt till lagrade ostar och grillat kött, tomaträtter, långkokt kalv och högrev och andra rätter som kräver ett robust och fylligt vin. Villa Puccini Governo är färdigt att drickas nu men utvecklas ytterligare under några års lagring.

Detta vin är veganvänligt.


Vinet

– Villa Puccini Governo blandas av 80 % sangiovese, 10 % ciliegiolo och 10 % cabernet Sauvignon
– Den andra jäsningen får vinet genom tillsats av cabarnet sauvignon som soltorkat på sina stockar
– Familjens viner tas om hand i ett vineri vid varje vingård för att minimera transporter och bibehålla maximal fräschör
– Odlingarna är i mycket hög utsträckning biodynamiska eller på väg att fullt ut certifieras som sådana
– Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorterART NR 75294 | Villa Puccini
Governo, 2018 | 750 ml | ALK 14% | 89 KR

Vad är Governo?
Vad är Governo?

bottom of page