Villa Puccini Governo, 2018
Smakbeskrivning
Villa Puccini Governo all’uso Toscana är ett rubinrött med generösa aromer av körsbär, björnbär och vanilj. Fylligt med smak av körsbär, vanilj, choklad och lakrits. Puccinis Governo står upp mot smakrika pastarätter med kryddiga såser som bolognese och pesto. Det är förträffligt till lagrade ostar och grillat kött, tomaträtter, långkokt kalv och högrev och andra rätter som kräver ett robust och fylligt vin. Villa Puccini Governo är färdigt att drickas nu men utvecklas ytterligare under några års lagring.
Detta vin är veganvänligt.
Vinet
– Villa Puccini Governo blandas av 80 % sangiovese, 10 % ciliegiolo och 10 % cabernet Sauvignon
– Den andra jäsningen får vinet genom tillsats av cabarnet sauvignon som soltorkat på sina stockar
– Familjens viner tas om hand i ett vineri vid varje vingård för att minimera transporter och bibehålla maximal fräschör
– Odlingarna är i mycket hög utsträckning biodynamiska eller på väg att fullt ut certifieras som sådana
– Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorter
Governo
Governo-vinerna är fylliga, ofta sammetslena och fruktiga. De framställs genom att vinet, precis som en Ripasso, får en andra jäsning, men inte genom tillsats av jästrester, utan med hjälp av 10–20 procent druvor som soltorkats. När de torkade druvorna tillsätts i slutskedet av den första jäsningen gör den höga andelen naturligt druvsocker att jästen får ny näring och sätter i gång att producera mängder med fylliga smaker. Metoden är som sagt mycket gammal och har använts i generationer i Toscana för att stabilisera vinerna och för att ge dem en extra dimension. Governo-metoden har visat sig särskilt lämplig för att ge Toscanas stora druva, sangiovese, en rundare kropp och mindre syra.
ART NR 75294 | Villa Puccini
Governo, 2018 | 750 ml | ALK 14% | 99 KR
Lammkotletter med grönkålssallad
Grillsäsongen är numera så lång att entusiasterna gärna grillar året runt. 🙂
Här har ni ett fräscht recept till grillsäsongen – lång som kort. Salladen är anpassad till det fruktigare vinet och är dessutom nyttig. Smaklig spis!
4 pers. 20 minuter
Tips: Lammkotletter går väldigt fort att grilla, använd en stektermometer så att du enklare träffar rätt stekgrad. Medium rare 58 grader.
INGREDIENSER
800 g Lammkotletter
MARINAD
1 kruka salvia, plocka av bladen
2 st citron, zestas och delas sedan på mitteln
4 vitlöksklyftor, rivna
salt och peppar efter smak
1 dl msk olivolja
SALLAD
300 g grönkål
3 msk olivolja
Pressad citron
salt och peppar
1 st granatäpple, plocka ur kärnorna
1 st gurka, skalad, urkärnad och skuren i skivor
200 g Peccorino ost, smulad
Surdegsbröd, tärnat ca. 2 x 2 cm.
TILLAGNING
Mixa eller mortla ihop ingredienserna till marinaden, marinera kotletterna.
Skölj grönkålen ordentligt, skär bort den tjocka stammen på varje blad och finstrimla bladen. Häll över olivoljan, pressa saften ur en halv citron och massera in i kålen under två minuter med händerna. Salta och peppra efter smak.
Stek brödtärningarna tillsammans med en skvätt olivolja i en stekpanna tills de får färg.
Blanda ner granatäpple, gurka, peccorino i grönkålen, toppa med brödtärningarna.
Grilla eller stek lammkotletterna till önskad stek grad.
Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.
Detta dryckestips är ett betalt annonssamarbete med importören Nigab.
Upplägget är i enlighet med sveriges alkohollagar samt KO’s riktlinjer.