Vintips 2021

I'm a title. ​Click here to edit me.

El Gran Botánico Alijares 2019

El Gran Botánico Alijares 2019

I utkanten av den lilla byn Camarena, mitt emellan Madrid och den historiska staden Toledo hittar vi Finca los Alijares och dess ekologiska vingårdar som alla ligger runt omkring bodegan.


José Luis Pérez Agudo grundade Finca los Alijares 2005 och är tredje generationens vinmakare med respekt för naturen och ett stort intresse för ekologisk odling. José lämnar ingenting åt slumpen och sköter sina vingårdar och sitt vineri med minutiös precision. Frukten till El Gran Botánico Alijares kommer från Josés egna ekologiska vingårdar och selekteringen sker i vingården, bara de bästa druvorna skördas. Graciano skördades i mitten av oktober och fick skalmacerera i 20 dagar, garnacha skördades två veckor senare och tillbringade också 20 dagar med skalkontakt.


Det är endast genom ett respektfullt och konstant arbete med frukten som det går att överföra vingårdens unika karaktär till druvorna”. José Luis


El Gran Botánico Alijares har en kryddig doft av mörka körsbär, örter och lakrits. Smaken är fyllig med mjuka välintegrerade tanniner och toner av skogsbär, viol, plommon och mörka körsbär med en touch av mörk choklad.


Passar fantastiskt bra till grillad flankstek med grillade tomater och vitlöksslungad färskpotatis, kryddig grönsaksgratäng, spansk potatisomelett med grillad röd spetspaprika eller till charkbrickan.

Marqués de Riscal Organic 2020

Marqués de Riscal Organic 2020

Marques de Riscal Organic är ett friskt och fruktigt vin med inslag av fläder, krusbär och melon. Ett fräscht ekologiskt vitt vin som passar perfekt till räkorna!


Marques de Riscal Organic är gjort på 100% verdejo, en druva som är unik för området Rueda. Verdejo ger mycket aromatiska och smakrika viner, med en tydlig ton av fläderblom och krusbär. Friska, fräscha viner som alltid är helt torra, och därför passar utmärkt till alla fisk- och skaldjursrätter.


Rueda ligger mitt på det spanska höglandet, där det varma och torra klimatet ger perfekta förutsättningar för ekologisk odling. Marques de Riscal, som alltid varit pionjärer, var en av de första som gjorde ekologiska viner i stor skala i Rueda, och är i dag en av de största ekologiska vinodlarna i området.

Marques de Riscal får sin friska och aromatiska karaktär genom att vinet är jäst vid låg temperatur och inte lagrat på ekfat. Vinet skall drickas ungt, och nu till sommaren smakar det nya, fräscha vinet från 2020 som allra bäst.


Karaktär

Ljus, gul färg. Stor, frisk och aromatisk doft med inslag av citrus och fläder. Torr, frisk och fruktig smak med inslag av krusbär, melon och lime. Med sin friska och aromatiska stil är det ett mycket användbart vin till den lättare sommarmaten. Och det är det perfekta vinet till räkorna!

Marqués de Riscal Organic, 2020

Marqués de Riscal Organic, 2020

Marques de Riscal Organic är ett friskt och fruktigt vin med inslag av fläder, krusbär och melon. Ett fräscht ekologiskt vitt vin som passar perfekt till räkorna!


Marques de Riscal Organic är gjort på 100% verdejo, en druva som är unik för området Rueda. Verdejo ger mycket aromatiska och smakrika viner, med en tydlig ton av fläderblom och krusbär. Friska, fräscha viner som alltid är helt torra, och därför passar utmärkt till alla fisk- och skaldjursrätter.


Rueda ligger mitt på det spanska höglandet, där det varma och torra klimatet ger perfekta förutsättningar för ekologisk odling. Marques de Riscal, som alltid varit pionjärer, var en av de första som gjorde ekologiska viner i stor skala i Rueda, och är i dag en av de största ekologiska vinodlarna i området.

Marques de Riscal får sin friska och aromatiska karaktär genom att vinet är jäst vid låg temperatur och inte lagrat på ekfat. Vinet skall drickas ungt, och nu till sommaren smakar det nya, fräscha vinet från 2020 som allra bäst.


Karaktär

Ljus, gul färg. Stor, frisk och aromatisk doft med inslag av citrus och fläder. Torr, frisk och fruktig smak med inslag av krusbär, melon och lime. Med sin friska och aromatiska stil är det ett mycket användbart vin till den lättare sommarmaten. Och det är det perfekta vinet till räkorna!

El Gran Botánico Alijares, 2019

El Gran Botánico Alijares, 2019

I utkanten av den lilla byn Camarena, mitt emellan Madrid och den historiska staden Toledo hittar vi Finca los Alijares och dess ekologiska vingårdar som alla ligger runt omkring bodegan.


José Luis Pérez Agudo grundade Finca los Alijares 2005 och är tredje generationens vinmakare med respekt för naturen och ett stort intresse för ekologisk odling. José lämnar ingenting åt slumpen och sköter sina vingårdar och sitt vineri med minutiös precision. Frukten till El Gran Botánico Alijares kommer från Josés egna ekologiska vingårdar och selekteringen sker i vingården, bara de bästa druvorna skördas. Graciano skördades i mitten av oktober och fick skalmacerera i 20 dagar, garnacha skördades två veckor senare och tillbringade också 20 dagar med skalkontakt.


Det är endast genom ett respektfullt och konstant arbete med frukten som det går att överföra vingårdens unika karaktär till druvorna”. José Luis


El Gran Botánico Alijares har en kryddig doft av mörka körsbär, örter och lakrits. Smaken är fyllig med mjuka välintegrerade tanniner och toner av skogsbär, viol, plommon och mörka körsbär med en touch av mörk choklad.


Passar fantastiskt bra till grillad flankstek med grillade tomater och vitlöksslungad färskpotatis, kryddig grönsaksgratäng, spansk potatisomelett med grillad röd spetspaprika eller till charkbrickan.

Saint Clair Origin, Pinot Noir  2019

Saint Clair Origin, Pinot Noir 2019

Origin Pinot Noir har vunnit guld två år i rad i den prestigefulla tävlingen Vinordic Wine Challenge och är därmed framröstad som det bästa rödvinet i sin klass av Sveriges journalistkår.


Saint Clair Family Estate är sannerligen pionjärer på sitt område eftersom de var en av de första vingårdarna på ön och idag är en av de mest tongivande och internationellt uppskattade producenterna från Marlborough.


Gården är och har alltid varit familjeägd och den passionerade familjen Ibbotson skapar viner med högsta kvalitet som ledstjärna. Hela familjen är engagerad i verksamheten och det är en blandning av åldrar som hjälps åt i familjeföretaget. När man jobbar med sin passion är pension inget som prioriteras, det är något som grundarna Judy & Neal kan intyga. Båda har nått pensionsålder men är fortfarande involverade i allra högsta grad. Judy och Neal Ibbotson belönades nyss med den fantastiska utmärkelsen Lifetime Achievement Award för deras outtröttliga arbete under de senaste 42 (!) åren med att sprida kunskap om vinerna från Marlborough.


Origin Pinot Noir bjuder som namnet antyder på en rejäl dos ursprungstypicitet såsom smaker av mogna hallon, jordgubbar och körsbär. En kryddig ton av sandelträ, färska örter och kakao ger vinet karaktär tillsammans med de mjuka, silkeslena tanninerna. Servera gärna vinet svalt (15-16 grader) i stora kupor för maximal upplevelse.


Saint Clair Origin Pinot Noir är med sin mjuka, fruktiga, kryddiga stil en riktig fullträff till Coq au vin men passar lika bra till fiskrätter. Tänk tillbehör som svamp, karamelliserad lök, krispig pancetta, gräddig potatisgratäng, örtkryddad ugnsrostad potatis eller ugnsgrillade grönsaker så kommer matchningen med vinet att bli kanon. Kryddig asiatisk mat är en underbar kombo till detta vin då den mjuka fuktigheten samt avsaknaden av bråkiga tanniner mildrar hettan i maten och frukten i vinet lyfts fram ännu mer.


En Pinot Noir av den här kvaliteten för den blygsamma prislappen 109 kr kan inte kallas annat än ett solklart fynd.

Barceló Imperial, Onyx

Barceló Imperial, Onyx

Barceló Imperial Onyx är en kopparfärgad rom med hög viskositet och doft av smörkräm, vanilj, russin, toffee, choklad, ananas, karamelliserade valnötter och ett uns sälta. Smaken är fyllig och fruktig med dominans av kola och torkad frukt med en kryddig touch i avslutet i form av peppar och tobak.


Precis som Barceló imperial är Onyx lagrad mellan 6-10 år på amerikanska ekfat, men med högre rostningsgrad. Onyx är som namnet anger filtrerad med onyx-stenar som ger en touch av mineralitet i smak och doft.


Serveras med fördel:

som avec


Serveringstemperatur:

Rumstempererad


Citat:

"Rent av enastående"

Emma Andersson, Allt om Whisky


Echo Falls White Zinfandel Rosé, 2019

Echo Falls White Zinfandel Rosé, 2019

Echo Falls White Zinfandel är ett fräscht och fruktigt vin, som är baserad på den svenska favoritdruvan Zinfandel.

Vinet kommer från soliga Kalifornien och levereras i en praktisk BIB om 1500ml för 139kr.


Doften är fruktig, ungdomlig, frisk och parfymerad med inslag av röda bär, persika, apelsinblom och viss kryddighet.


Vinet har en balanserad söt smak med frisk syra och tydliga röda bär samt persika och apelsinblom.


Passar till desserter, asiatiskt, buffémat eller kryddstarkt men kan drickas som aperitif också. 

Saint Clair Origin Pinot Noir  2019

Saint Clair Origin Pinot Noir 2019

Origin Pinot Noir har vunnit guld två år i rad i den prestigefulla tävlingen Vinordic Wine Challenge och är därmed framröstad som det bästa rödvinet i sin klass av Sveriges journalistkår.


Saint Clair Family Estate är sannerligen pionjärer på sitt område eftersom de var en av de första vingårdarna på ön och idag är en av de mest tongivande och internationellt uppskattade producenterna från Marlborough.


Gården är och har alltid varit familjeägd och den passionerade familjen Ibbotson skapar viner med högsta kvalitet som ledstjärna. Hela familjen är engagerad i verksamheten och det är en blandning av åldrar som hjälps åt i familjeföretaget. När man jobbar med sin passion är pension inget som prioriteras, det är något som grundarna Judy & Neal kan intyga. Båda har nått pensionsålder men är fortfarande involverade i allra högsta grad. Judy och Neal Ibbotson belönades nyss med den fantastiska utmärkelsen Lifetime Achievement Award för deras outtröttliga arbete under de senaste 42 (!) åren med att sprida kunskap om vinerna från Marlborough.


Origin Pinot Noir bjuder som namnet antyder på en rejäl dos ursprungstypicitet såsom smaker av mogna hallon, jordgubbar och körsbär. En kryddig ton av sandelträ, färska örter och kakao ger vinet karaktär tillsammans med de mjuka, silkeslena tanninerna. Servera gärna vinet svalt (15-16 grader) i stora kupor för maximal upplevelse.


Saint Clair Origin Pinot Noir är med sin mjuka, fruktiga, kryddiga stil en riktig fullträff till Coq au vin men passar lika bra till fiskrätter. Tänk tillbehör som svamp, karamelliserad lök, krispig pancetta, gräddig potatisgratäng, örtkryddad ugnsrostad potatis eller ugnsgrillade grönsaker så kommer matchningen med vinet att bli kanon. Kryddig asiatisk mat är en underbar kombo till detta vin då den mjuka fuktigheten samt avsaknaden av bråkiga tanniner mildrar hettan i maten och frukten i vinet lyfts fram ännu mer.


En Pinot Noir av den här kvaliteten för den blygsamma prislappen 109 kr kan inte kallas annat än ett solklart fynd.

Saint Clair Origin Pinot Noir, 2019

Saint Clair Origin Pinot Noir, 2019

Origin Pinot Noir har vunnit guld två år i rad i den prestigefulla tävlingen Vinordic Wine Challenge och är därmed framröstad som det bästa rödvinet i sin klass av Sveriges journalistkår.


Saint Clair Family Estate är sannerligen pionjärer på sitt område eftersom de var en av de första vingårdarna på ön och idag är en av de mest tongivande och internationellt uppskattade producenterna från Marlborough.


Gården är och har alltid varit familjeägd och den passionerade familjen Ibbotson skapar viner med högsta kvalitet som ledstjärna. Hela familjen är engagerad i verksamheten och det är en blandning av åldrar som hjälps åt i familjeföretaget. När man jobbar med sin passion är pension inget som prioriteras, det är något som grundarna Judy & Neal kan intyga. Båda har nått pensionsålder men är fortfarande involverade i allra högsta grad. Judy och Neal Ibbotson belönades nyss med den fantastiska utmärkelsen Lifetime Achievement Award för deras outtröttliga arbete under de senaste 42 (!) åren med att sprida kunskap om vinerna från Marlborough.


Origin Pinot Noir bjuder som namnet antyder på en rejäl dos ursprungstypicitet såsom smaker av mogna hallon, jordgubbar och körsbär. En kryddig ton av sandelträ, färska örter och kakao ger vinet karaktär tillsammans med de mjuka, silkeslena tanninerna. Servera gärna vinet svalt (15-16 grader) i stora kupor för maximal upplevelse.


Saint Clair Origin Pinot Noir är med sin mjuka, fruktiga, kryddiga stil en riktig fullträff till Coq au vin men passar lika bra till fiskrätter. Tänk tillbehör som svamp, karamelliserad lök, krispig pancetta, gräddig potatisgratäng, örtkryddad ugnsrostad potatis eller ugnsgrillade grönsaker så kommer matchningen med vinet att bli kanon. Kryddig asiatisk mat är en underbar kombo till detta vin då den mjuka fuktigheten samt avsaknaden av bråkiga tanniner mildrar hettan i maten och frukten i vinet lyfts fram ännu mer.


En Pinot Noir av den här kvaliteten för den blygsamma prislappen 109 kr kan inte kallas annat än ett solklart fynd.

Barceló Imperial Onyx

Barceló Imperial Onyx

Barceló Imperial Onyx är en kopparfärgad rom med hög viskositet och doft av smörkräm, vanilj, russin, toffee, choklad, ananas, karamelliserade valnötter och ett uns sälta. Smaken är fyllig och fruktig med dominans av kola och torkad frukt med en kryddig touch i avslutet i form av peppar och tobak.


Precis som Barceló imperial är Onyx lagrad mellan 6-10 år på amerikanska ekfat, men med högre rostningsgrad. Onyx är som namnet anger filtrerad med onyx-stenar som ger en touch av mineralitet i smak och doft.


Serveras med fördel:

som avec


Serveringstemperatur:

Rumstempererad


Citat:

"Rent av enastående"

Emma Andersson, Allt om Whisky


Abbotts & Delaunay Métayage, Pinot Noir 2019

Abbotts & Delaunay Métayage, Pinot Noir 2019

Sommarens måste till maten- Abbotts & Delaunays nylansering Métayage Pinot Noir! Ett tilltalande rött vin från de böljande kullarna i södra Frankrike.


Abbotts & Delaunays rötter i Bourgogne märks tydligt i Métayage Pinot Noir genom tonerna av solmogna hallon och körsbär, lingon och pion. Från faten får vi mjuka kryddiga toner så som muskot och choklad. Eftersmaken är lång och visar på den komplexitet som bara ett riktigt välgjort vin på druvan Pinot Noir kan stoltsera med. 


Med den generösa smakprofilen går vinet utmärkt att kombinera till elegantare rätter så som klassisk Coq au Vin, grillad entrecote med grönsaker i paket och örtsmör eller en typisk sydfransk ratatouille serverad med nybakat bröd. 


För fiskälskaren så är vinet en given följeslagare till den nyfångade abborren serverad med stomp på palsternacka och potatis.


Abbotts & Delaunay är en välrenommerad producent med ett flertal utsökta och mycket eftertraktade viner i sin portfölj. Genom lanseringen av den ekologiska Métayage Pinot Noir vill de här bjuda oss de bästa av två världar, kopplingen till det burgundiska vinmakandet som är en central del av familjen Delaunays arv och historia samt den jordmån och altitud som druvan Pinot Noir fått växa på i Södra Frankrike Languedoc.


Omkring de böljande kullarna i Limoux har druvorna fått frodas under kontrollerade former för att under en tidig morgon i augusti 2019 skördas med största varsamhet.

Hälften av vinet har fått vila på franska ekfat under tio månader för att ge en subtil fatkaraktär utan att vara för övertagande mot den frukt som druvan visar på. Precis som varsamheten i skörden och den omsorg som producenten har för jorden de odlar på, är också elegansen vinerna får något som Abbotts & Delaunay gjort sig kända för världen över.

Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir 2019

Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir 2019

Sommarens måste till maten- Abbotts & Delaunays nylansering Métayage Pinot Noir! Ett tilltalande rött vin från de böljande kullarna i södra Frankrike.


Abbotts & Delaunays rötter i Bourgogne märks tydligt i Métayage Pinot Noir genom tonerna av solmogna hallon och körsbär, lingon och pion. Från faten får vi mjuka kryddiga toner så som muskot och choklad. Eftersmaken är lång och visar på den komplexitet som bara ett riktigt välgjort vin på druvan Pinot Noir kan stoltsera med. 


Med den generösa smakprofilen går vinet utmärkt att kombinera till elegantare rätter så som klassisk Coq au Vin, grillad entrecote med grönsaker i paket och örtsmör eller en typisk sydfransk ratatouille serverad med nybakat bröd. 


För fiskälskaren så är vinet en given följeslagare till den nyfångade abborren serverad med stomp på palsternacka och potatis.


Abbotts & Delaunay är en välrenommerad producent med ett flertal utsökta och mycket eftertraktade viner i sin portfölj. Genom lanseringen av den ekologiska Métayage Pinot Noir vill de här bjuda oss de bästa av två världar, kopplingen till det burgundiska vinmakandet som är en central del av familjen Delaunays arv och historia samt den jordmån och altitud som druvan Pinot Noir fått växa på i Södra Frankrike Languedoc.


Omkring de böljande kullarna i Limoux har druvorna fått frodas under kontrollerade former för att under en tidig morgon i augusti 2019 skördas med största varsamhet.

Hälften av vinet har fått vila på franska ekfat under tio månader för att ge en subtil fatkaraktär utan att vara för övertagande mot den frukt som druvan visar på. Precis som varsamheten i skörden och den omsorg som producenten har för jorden de odlar på, är också elegansen vinerna får något som Abbotts & Delaunay gjort sig kända för världen över.