Vintips 2021

I'm a title. ​Click here to edit me.

Massetti Chianti, 2020

Världspremiär! Chianti på generös 1-liter flaska


Toscana har en särskild plats i svenska vinälskares hjärtan med sina böljande kullar och viner gjorda på den för området typiska druvan Sangiovese. Nu är det premiär för eleganta och smakrika Massetti Chianti till det oslagbara priset 89 kr i generös 1-liters flaska.

Massetti Chianti lagras på ekfat i 12 månader och har en inbjudande doft av röda bär, plommon, fat och kryddor. Eftersmaken är lång med välbalanserade tanniner. Vinet går bra att lagra i 2-3 år men även perfekt att avnjutas nu till en antipasto med charkuterier och ostar, pasta och pizza eller bara för sig självt.

Vinet kommer från den utmärkta årgången 2020. Ett år där de druvor som skördades hade en mycket hög kvalitet vilket resulterade i viner med djup färg och livfull doft och smak.


Område: Italien

Druvor: Sangiovese

Alkoholhalt: 13%

Sockerhalt: 0,3gram/100ml

Pris: 89 kr

Doft: inslag av körsbär, plommon, hallon, fat och örter

Smak: generös fruktig med inslag av körsbär, plommon, fat och örter

Passar till: charkuterier, pasta, kyckling- och kötträtter samt ostar

Aves del Sur, Brut

Smakbeskrivning

Det mousserande Aves del Sur har en gyllengul färg med rosa stråk. Moussen har små och livliga bubblor. Doften är intensivt fruktig, med vit persika, kvitten, gröna äpplen och rostat bröd. Smaken är frisk och elegant med en lång krämig och fruktig eftersmak. Vinet har en brödig stil som passar till de flesta skaldjur, buffé- och fiskrätter. Det är ett lyxigt vin i en angenäm prisklass. Utmärkt som välkomstdrink eller en festskål när något ska firas. Bör serveras kylt, cirka 6–8 grader.


Producenten

Viña del Pedregal från regionen Maule är en av Chiles äldsta och mest prestigefyllda vinproducenter. Inte minst gäller det deras vita och mousserande viner som på senare år skördat stora framgångar i världens största vintävlingar.


Vinet

Aves del Sur, Söderns fåglar, är en serie viner från Viña del Pedregal där Chiles ”nationalfåglar” pryder etiketterna. Detta mousserande vin är en blandning gjort på 80 % chardonnay och 20 % pinot noir. Vinet är gjort enligt tankmetoden, också känd som charmatmetoden, cuve close  eller autoclave. Detta innebär att den kolsyregivande jäsningen sker i en trycktank

Det mousserande Aves del Sur pryds av ”Chiles skogsjuvel”, den sjungande kolibrin.


Kort fakta

Druvsort: 80% chardonnay, 20% pinot noir
Klimat: Svalt havsklimat
Odling: Vertikalt spaljé
Jordmån: Sandig lerjord
Metod: Charmatmetoden
Restsocker: 6 g/l
Syra: 4,78 g/l
PH-värde: 3,01
Vinmakare: Rosario Domínguez-Gil


Finns i 350 systembolagsbutiker, välj antal och klicka "gå vidare" för att se om den finns i din butik.

Côtes-du-Rhône, Grande Réserve 2019

Smakrik nyhet från franska Côtes-du-Rhône – ett maffigt rödvin för höstens smaker


Rhônedalen är en av världens mest välrenommerade vinregioner och en favorit bland svenska vinälskare. De röda vinerna härifrån levererar framför allt i relation till prisvärde – få vinregioner erbjuder så mycket vin för pengarna. Vinerna är kraftfulla, smakrika och byggda för både omedelbar njutning och många år i vinkällaren.


BRA KÖP!

”Smaken är lättgillad och ursprungstypiskt sammansatt med generös, utvecklad profil i varm, omedelbar rhônestil som utmynnar i en svagt örtig, kryddig eftersmak.”


– Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen, september 2021

Från södra Rhônedalen lanseras nu ett ypperligt exempel på regionens potential – bäst prisade Pascal Costeau Côtes-du-Rhône Grande Reserve 2019


Vinet är gjort på de för området typiska druvorna Syrah och Grenache och är ett solmoget, rikt och generöst rödvin med inslag av mörka bär, körsbär, franska örter, kryddor och lakrits. Vinets egenskaper passar utmärkt till både charkuterier som salami och lufttorkad skinka som till mustiga höstgrytor, grillade kötträtter och smakrika pastarätter.


Vinet tillverkas av handskördade druvor från 50 år gamla vinrankor.  Åldern på vinrankorna bidrar till färre och mindre druvor vilket get extra koncentration och fyllighet i vinet. Årgång 2019 bjöd på en varm och lång växtsäsong med fullmogna druvor, en riktig toppårgång byggd för lagring. Resultatet är ett maffigt vin som gjort för höstens smaker. Det här vinet erbjuder en utmärkt chans att prova på det franska begreppet “terroir” – det smakar som platsen det odlas på.

Côtes-du-Rhône Grande Réserve 2019

Smakrik nyhet från franska Côtes-du-Rhône – ett maffigt rödvin för höstens smaker


Rhônedalen är en av världens mest välrenommerade vinregioner och en favorit bland svenska vinälskare. De röda vinerna härifrån levererar framför allt i relation till prisvärde – få vinregioner erbjuder så mycket vin för pengarna. Vinerna är kraftfulla, smakrika och byggda för både omedelbar njutning och många år i vinkällaren.


BRA KÖP!

”Smaken är lättgillad och ursprungstypiskt sammansatt med generös, utvecklad profil i varm, omedelbar rhônestil som utmynnar i en svagt örtig, kryddig eftersmak.”


– Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen, september 2021

Från södra Rhônedalen lanseras nu ett ypperligt exempel på regionens potential – bäst prisade Pascal Costeau Côtes-du-Rhône Grande Reserve 2019. Vinet är gjort på de för området typiska druvorna Syrah och Grenache och är ett solmoget, rikt och generöst rödvin med inslag av mörka bär, körsbär, franska örter, kryddor och lakrits. Vinets egenskaper passar utmärkt till både charkuterier som salami och lufttorkad skinka som till mustiga höstgrytor, grillade kötträtter och smakrika pastarätter.


Vinet tillverkas av handskördade druvor från 50 år gamla vinrankor.  Åldern på vinrankorna bidrar till färre och mindre druvor vilket get extra koncentration och fyllighet i vinet. Årgång 2019 bjöd på en varm och lång växtsäsong med fullmogna druvor, en riktig toppårgång byggd för lagring. Resultatet är ett maffigt vin som gjort för höstens smaker. Det här vinet erbjuder en utmärkt chans att prova på det franska begreppet “terroir” – det smakar som platsen det odlas på.

Côtes-du-Rhône Grande Réserve, 2019

Smakrik nyhet från franska Côtes-du-Rhône – ett maffigt rödvin för höstens smaker


Rhônedalen är en av världens mest välrenommerade vinregioner och en favorit bland svenska vinälskare. De röda vinerna härifrån levererar framför allt i relation till prisvärde – få vinregioner erbjuder så mycket vin för pengarna. Vinerna är kraftfulla, smakrika och byggda för både omedelbar njutning och många år i vinkällaren.


BRA KÖP!

”Smaken är lättgillad och ursprungstypiskt sammansatt med generös, utvecklad profil i varm, omedelbar rhônestil som utmynnar i en svagt örtig, kryddig eftersmak.”


– Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen, september 2021

Från södra Rhônedalen lanseras nu ett ypperligt exempel på regionens potential – bäst prisade Pascal Costeau Côtes-du-Rhône Grande Reserve 2019. Vinet är gjort på de för området typiska druvorna Syrah och Grenache och är ett solmoget, rikt och generöst rödvin med inslag av mörka bär, körsbär, franska örter, kryddor och lakrits. Vinets egenskaper passar utmärkt till både charkuterier som salami och lufttorkad skinka som till mustiga höstgrytor, grillade kötträtter och smakrika pastarätter.


Vinet tillverkas av handskördade druvor från 50 år gamla vinrankor.  Åldern på vinrankorna bidrar till färre och mindre druvor vilket get extra koncentration och fyllighet i vinet. Årgång 2019 bjöd på en varm och lång växtsäsong med fullmogna druvor, en riktig toppårgång byggd för lagring. Resultatet är ett maffigt vin som gjort för höstens smaker. Det här vinet erbjuder en utmärkt chans att prova på det franska begreppet “terroir” – det smakar som platsen det odlas på.

Aves del Sur Brut

Smakbeskrivning

Det mousserande Aves del Sur har en gyllengul färg med rosa stråk. Moussen har små och livliga bubblor. Doften är intensivt fruktig, med vit persika, kvitten, gröna äpplen och rostat bröd. Smaken är frisk och elegant med en lång krämig och fruktig eftersmak. Vinet har en brödig stil som passar till de flesta skaldjur, buffé- och fiskrätter. Det är ett lyxigt vin i en angenäm prisklass. Utmärkt som välkomstdrink eller en festskål när något ska firas. Bör serveras kylt, cirka 6–8 grader.


Producenten

Viña del Pedregal från regionen Maule är en av Chiles äldsta och mest prestigefyllda vinproducenter. Inte minst gäller det deras vita och mousserande viner som på senare år skördat stora framgångar i världens största vintävlingar.


Vinet

Aves del Sur, Söderns fåglar, är en serie viner från Viña del Pedregal där Chiles ”nationalfåglar” pryder etiketterna. Detta mousserande vin är en blandning gjort på 80 % chardonnay och 20 % pinot noir. Vinet är gjort enligt tankmetoden, också känd som charmatmetoden, cuve close  eller autoclave. Detta innebär att den kolsyregivande jäsningen sker i en trycktank

Det mousserande Aves del Sur pryds av ”Chiles skogsjuvel”, den sjungande kolibrin.


Kort fakta

Druvsort: 80% chardonnay, 20% pinot noir
Klimat: Svalt havsklimat
Odling: Vertikalt spaljé
Jordmån: Sandig lerjord
Metod: Charmatmetoden
Restsocker: 6 g/l
Syra: 4,78 g/l
PH-värde: 3,01
Vinmakare: Rosario Domínguez-Gil


Finns i 350 systembolagsbutiker, välj antal och klicka "gå vidare" för att se om den finns i din butik.

Perelada Cava Stars Brut, Organic

✔ Årgångscava från det berömda slottet Castillo de Perelada

✔ Ekologiskt

✔ Hållbarhetscertifierat

✔ Vegan & vegetarianvänligt


I trettio år har Perelada ordnat konserter med några av världens mest lysande artister. Cava Stars är en ekologisk cava speciellt skapad som en hyllning till världsnamnen.


Cava Stars är en årgångscava som har tillverkats enligt Champagnemetoden, där vinet fått en andra jäsning på butelj och vilat 15 månader på sin jästfällning för största möjliga smakrikedom. 


"Bäst i test"

Vinbanken.se


"Fynd!"

Dina Viner Pro #393


Vinet är vackert gyllene med en tät ström av fina bubblor. Frisk torr och fruktig med inslag av gröna äpplen, honungsmelon, kex, päron, citrusskal och mineral.


Cava Stars härliga mousse och generösa syra passar fint som aperitif eller till olika tilltugg, lättare maträtter, snacks och som skål.

Gosa Monastrell, 2020

✔ Ekologiskt

✔ Hållbarhetscertifierat

✔ Vegan & vegetarianvänligt


Gosa är ett ekologiskt generöst och fruktigt vin att servera till tacos, pizza, charkbrickan eller som sällskapsdryck.


Verbet Gozar betyder njuta på spanska och vinet Gosa är, med sin smakrika välbalanserade frukt, ett lätt vin att tycka om. Vinet är gjort på druvan Monastrell som är det spanska namnet för Mourvèdre. 


Området Murcia ligger i sydöstra Spanien och bjuder på ett varmt klimat och här trivs Monastrell mycket bra och ger viner med djup intensiv frukt och frisk syra. Jordmånen här är rik på kalk, sand och sten.


Bodegas Juan Gil är östra Spaniens största producent på ekologiska viner och att vårda och bevara miljön för kommande generationer är ett prioriterat arbete på företaget. All energi i vingården genereras från solpaneler och man brukar jorden på bästa sätt för att minimera påverkan.


Vegan- och vegetarianvänligt.


Gosa Monastrell 229 kr

3000 ml BiB Alk. halt 14% Restsocker 4 g/l

Casteloro Valpolicella Ripasso Organic - 2018

Rik och kraftig Ripasso från ekologiska odlingar

Casteloro Ripasso Superiore är ett rikt och fylligt vin med elegant framtoning. Vinet bjuder på en doft av mörka körsbär, torkade plommon, färska örter, choklad och fat. Smaken är generös och djup och har samtidigt en fräschör som gör vinet utmärkt till många olika sorters mat. Njut till höstens kötträtter och grytor på vilt med smakrika tillbehör eller din italienska favoritmat. De begynnande mognadstonerna i vinet passar särskilt bra till svamprätter, varför inte en kantarelltoast eller pasta med Karl-Johan? Passar även utmärkt till lagrade hårdostar som Parmigiano Reggiano.


Casteloro Ripasso Superiore har fått fina recensioner av svensk vinpress.


BRA KÖP! – Elin Börjesson, Vinbörsen, augusti 2021
”Maxa myset med en förförisk Ripasso! Mörkare kvällar och kallare grader kräver sitt vin. När vi nu äntrar årets mysigaste säsong är det dags att på allvar plocka fram rödpanget. Varför inte fira ”happy new höst” med en smarrig Ripasso? Tänd värmeljusen, ladda ostbrickan – och korka upp”!


4,5 av 5 poäng, Boxtoppen, augusti 2021
”Denna ekologiska ripasso ur Casteloro-serien bjuder på fint fatkryddiga toner med mörk choklad, vanilj, körsbärspralin, tobak och läder samtidigt som det finns en strimma pomerans som lyfter vinets fräschör”.


Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore 2018

Årgång 2018 erbjöd en varm och lång växtsäsong som gjorde att druvorna uppnådde perfekt mognad samtidigt som balansen mellan fruktmognad och fräschör bevarades. Druvorna är handplockade och kommer från utvalda vingårdar i Val di Negrar, en av 7 kommuner i Valpolicella som får producera Ripasso. Området kännetecknas av eleganta, strama och välstrukturerade viner.


Vinet tillverkas av ekologiska druvor som får jäsa en andra gång med skalen från Amarone-vin för att ge ytterligare smak, fyllighet och kraft. Beteckningen Superiore innebär noga utvalda druvor med extra druvmognad i kombination med extra lång lagringstid. Vinet lagras hela 18 månader varar 12 månader på ekfat för att uppnå optimal balans. Ekologiska odlingar är sällsynta i Valpolicella på grund av det fuktiga bergsklimatet, därför är det extra exklusivt med ekologisk Ripasso Superiore som nu lanseras för svenska vinälskare.


Casteloro Valpolicella Ripasso Organic 2018

Rik och kraftig Ripasso från ekologiska odlingar

Casteloro Ripasso Superiore är ett rikt och fylligt vin med elegant framtoning. Vinet bjuder på en doft av mörka körsbär, torkade plommon, färska örter, choklad och fat. Smaken är generös och djup och har samtidigt en fräschör som gör vinet utmärkt till många olika sorters mat. Njut till höstens kötträtter och grytor på vilt med smakrika tillbehör eller din italienska favoritmat. De begynnande mognadstonerna i vinet passar särskilt bra till svamprätter, varför inte en kantarelltoast eller pasta med Karl-Johan? Passar även utmärkt till lagrade hårdostar som Parmigiano Reggiano.


Casteloro Ripasso Superiore har fått fina recensioner av svensk vinpress.


BRA KÖP! – Elin Börjesson, Vinbörsen, augusti 2021
”Maxa myset med en förförisk Ripasso! Mörkare kvällar och kallare grader kräver sitt vin. När vi nu äntrar årets mysigaste säsong är det dags att på allvar plocka fram rödpanget. Varför inte fira ”happy new höst” med en smarrig Ripasso? Tänd värmeljusen, ladda ostbrickan – och korka upp”!


4,5 av 5 poäng, Boxtoppen, augusti 2021
”Denna ekologiska ripasso ur Casteloro-serien bjuder på fint fatkryddiga toner med mörk choklad, vanilj, körsbärspralin, tobak och läder samtidigt som det finns en strimma pomerans som lyfter vinets fräschör”.


Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore 2018

Årgång 2018 erbjöd en varm och lång växtsäsong som gjorde att druvorna uppnådde perfekt mognad samtidigt som balansen mellan fruktmognad och fräschör bevarades. Druvorna är handplockade och kommer från utvalda vingårdar i Val di Negrar, en av 7 kommuner i Valpolicella som får producera Ripasso. Området kännetecknas av eleganta, strama och välstrukturerade viner.


Vinet tillverkas av ekologiska druvor som får jäsa en andra gång med skalen från Amarone-vin för att ge ytterligare smak, fyllighet och kraft. Beteckningen Superiore innebär noga utvalda druvor med extra druvmognad i kombination med extra lång lagringstid. Vinet lagras hela 18 månader varar 12 månader på ekfat för att uppnå optimal balans. Ekologiska odlingar är sällsynta i Valpolicella på grund av det fuktiga bergsklimatet, därför är det extra exklusivt med ekologisk Ripasso Superiore som nu lanseras för svenska vinälskare.


Perelada Cava Stars Brut Organic

✔ Årgångscava från det berömda slottet Castillo de Perelada

✔ Ekologiskt

✔ Hållbarhetscertifierat

✔ Vegan & vegetarianvänligt


I trettio år har Perelada ordnat konserter med några av världens mest lysande artister. Cava Stars är en ekologisk cava speciellt skapad som en hyllning till världsnamnen.


Cava Stars är en årgångscava som har tillverkats enligt Champagnemetoden, där vinet fått en andra jäsning på butelj och vilat 15 månader på sin jästfällning för största möjliga smakrikedom. 


"Bäst i test"

Vinbanken.se


"Fynd!"

Dina Viner Pro #393


Vinet är vackert gyllene med en tät ström av fina bubblor. Frisk torr och fruktig med inslag av gröna äpplen, honungsmelon, kex, päron, citrusskal och mineral.


Cava Stars härliga mousse och generösa syra passar fint som aperitif eller till olika tilltugg, lättare maträtter, snacks och som skål.

Luna di Mezzanotte, Barbera d'Alba Superiore - 2019

Tidlös elegans från Piemonte


Luna di Mezzanotte är en ny serie av viner från trendiga Piemonte, ett av världens mest kända och exklusiva vindistrikt.


Betyg: 5/5 Full pott! 

Boxtoppen, september 2021


Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore är gjort på 100% barbera och kommer från Alba som är granne till både Barolo och Barbaresco där de berömda nebbiolovinerna odlas.


Vinkooperativet Produttori di Govone står bakom Luna di Mezzanotte och först lanseras en Barbera d'Alba Superiore. Vinet är gjort på 100% barbera och kommer från Alba som är granne till både Barolo och Barbaresco där de berömda nebbiolovinerna odlas.


Det är ett fruktigt, nyanserat vin med inslag av fat, kryddighet, mörka körsbär, skogshallon, salmiak och salvia. Vinet har klassificeringen ”Superiore” vilket i det här fallet betyder att det har lagrats 12 månader på ekfat och att man vid skörd valt de bästa druvorna för vinet. Det är färdigt att drickas nu men utvecklas väl under lång tids lagring. Bör serveras vid 16–18 grader.


Barbera brukar i Italien kallas ”folkets vin” då de är mer tillgängliga än en Barolo. Alba är även världsberömt för den vita tryffeln, den dyrbara Albatryffeln. Luna di Mezzanotte passar utmärkt till tryffelpasta, saltimbocca, svamprisotto, långkokt köttragu och pizza, t ex med svamp och Västerbottensost. 


Dryckestipset.se samarbetar med ett stort nätverk av duktiga influencers, se nedan vad de har valt att tillaga för anrättningar som skall passa till Luna di Mezzanotte.