Vintips 2021

I'm a title. ​Click here to edit me.

Dominio Alto Navarra Crianza, 2019

Dominio Alto Navarra Crianza, 2019

Nyhet! Ekfatslagrad 3-årig Crianza på premiumbox


Nu är det premiär för Dominio Alto Crianza, uppföljaren till förra årets succélanseringar av producentens Rioja-viner. Detta smakrika och fylliga vin har lagrats hela 36 månader, varav 9 månader på amerikanska ekfat. Det är nu i en perfekt fas att avnjutas till förslagsvis smakrika kötträtter med ugnsrostade grönsaker. Eller varför inte göra som spanjorerna själva och dricka det till lufttorkad skinka och Manchego-ost?


FYND! – Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen, september 2022 – “ett trevligt, inbjudande och lättgillat boxvin med tillräcklig struktur och ryggrad för att tillfredsställa även vana och kräsna vinälskare”


Jens Frithiofsson, Hello Winelovers, september 2022“Kalasbox till höstens grytor”


4,5/5 – Boxtoppen, september 2022 – ”cederörtiga inslag varvas med cassis, plommon och fatkryddiga toner”


Druvorna kommer från vingårdar runt det medeltida slottet Olite i Navarra. Det är ett bördigt område som gynnar druvornas kvalitet vilket märks i detta komplexa solkyssta vin. Årgång 2019 var för regionen en av de bästa på länge med en lång varm sommar som gav maximal mognad och smakkoncentration.


Här kan du enkelt och utan extra kostnad beställa Dominio Alto Crianza till din lokala systembolagsbutik

Black Mountain Shiraz Cabernet 1L

Black Mountain Shiraz Cabernet 1L

Just add BBQ!


Smakbeskrivning

Black Mountain har en rubinröd, mörk Deep Purple-färg. Doften är en rockig resa längs Tobacco Road med mörka frukter, björnbär, eukalyptus och vibrerande toner av kryddnejlika och tanniner. Det är ett vin som bara skriker efter en välrubbad flankstek eller kolgrillade grönsaker. Samtidigt är eftersmaken vanilj-len som en smäktande rockballad. 


Black Mountain är ett ”aussievin” som gjort för Midnight Oil och mörka kvällar vid grillen. Shiraz och cabernet headbangar smaklökarna och flyttar oss till sommarens grillfester och rockfestivaler. Ett klockrent vin till allt som legat i en marinad, perfekt till nöt, fläsk, grönsaker och mer därtill – let’s burn out loud, all year round!


Australien och Black Mountain

Australien är känt för sina fruktiga och fylliga viner på shiraz och cabernet med mörka, dova smaker och med ett rejält tryck i kryddbasen. Australiska viner står pall för vilken heavy metal-grill som helst. Black Mountain är generöst tappat på literflaska och designat för att inte blåsas omkull av glödande kol och chilivassa marinader. Black Mountain är ett vin som inte bryr sin om det blåser styv kuling och regnar småspik vid grillen. Det är ett vin för grillartister som skruvar upp volymen, vrider ur skägget, drar ned sydvästen och trotsar väder, vind och årstider vid glöden. Kort sagt ett året-runt-vin gjort för kol och hickory. Med Black Mountain gör du både vardag och lördag till en Black Sabbath och din entrecote får det sällskap den längtat sig blodig efter.


För Black Mountain föll valet på en kombination av shiraz, med sin kraftfulla frukt, och cabernet sauvignon med sin strama elegans. En druv-duo som sparkar in dörren med ett bullrigt skratt och ett vänligt leende. När vi tog fram Black Mountain utgick vi från det geografiska läget. Vi sökte en plats där inte bara kolgrillarna sjunger året runt. utan där klimatet ger perfekt antal soltimmar och där jorden pumpar upp kraft och mineraler i varje skörd. Det blev precis den rockiga, sköna muskelvinaren vi tänkt oss – och etiketten – ja den talar sitt eget språk, är man en rocker så är man.

Lynx Riesling, 2021

Lynx Riesling, 2021

Äntligen lanseras LYNX Signature Series Riesling på svenska marknaden – en Riesling från Washington State. Finns att beställa för 129 kr!


LYNX Riesling är ett ljust, smakrikt och lättsamt vitt vin med utsökt balans i ett friskt uttryck vilket gör vinet oväntat mångsidigt. Smaken fylls av vit persika, ananas och lime tillsammans med inslag av gröna äpplen, honung och toner av mineral. Den höga syran tillsammans med en välbalanserad sötma skapar ett vin som tillsammans med smakrik mat är ett svårslaget vin.


Servera till smakrika rätter med hetta och umami eller som aperitif. Vi rekommenderar chilifrästa scampi med het olivolja eller recept från det asiatiska köket. Funkar även utmärkt på egen hand med krispiga chips.


"Välbyggd, smakrik, balanserad och jäkligt god jänkare - väl värd varenda krona."

Vinbörsen, Augusti 2022


"Riesling från amerikanska västkusten när det är som bäst."

Vinliv, augusti 2022


4,5/5 - Boxtoppen, augusti 2022

Bouchard Aîné & Fils Brut de Chardonnay

Bouchard Aîné & Fils Brut de Chardonnay

Premiär! Guldvinnande bubblor från Bourgogne!


Nu lanseras äntligen guldvinnande Brut de Chardonnay från anrika Bouchard Aîné & Fils i Sverige! Vinet har en underbar frisk mousse och klingande ren syra i avslutningen!


Redan på 1800-talet var Bouchard Ainé & Fils en av de mest framstående producenterna av mousserande vin utanför Champagne. Med lanseringen av Brut de Chardonnay är det dags att hylla husets 200-åriga historia av lyxiga bubblor.


Brut de Chardonnay är gjort på noggrant utvalda chardonnaydruvor. Smaken är härligt frisk och torr med inslag av citrus, rostat bröd, nötter och mineraler. Vinets fräscha och pigga mousse kittlar gott i gommen.

Vinet vann GULD i den prestigefulla internationella tävlingen Gilbert & Gaillard 2022 – en bekräftelse på dess enastående kvalitet för priset.

Servera gärna Brut de Chardonnay i +10 °C som en lyxig fördrink tillsammans med skaldjur, till lätta kycklingrätter eller kanske till en klassisk torskrygg med brynt smör - en ljuvlig kombination!

Vinet är gott att dricka redan nu men lämpar sig även för lagring och smaken fortsätter att utvecklas under 3-5 år.


Bourgognehuset Bouchard Aîné & Fils grundades redan år 1750. Sitt goda renommé har man genom århundraden byggt upp genom omsorgsfullt hantverk och kvalité. Vingårdarna ligger i några av Bourgognes bästa lägen, där rankorna kan skicka sina rötter djupt ner i områdets berömda kalkjordar. Resultatet: sällsynt friska och eleganta viner.

Pascal Costeau Côtes-du-Rhône Grande Réserve, 2019

Pascal Costeau Côtes-du-Rhône Grande Réserve, 2019

Sveriges BÄST PRISADE Côtes-du-Rhône på box!


Från södra Rhônedalen kommer Pascal Costeau Côtes-du-Rhône Grande Reserve från toppårgången 2019. Vinet är gjort på de för området typiska druvorna Syrah och Grenache och är ett solmoget, fylligt och generöst rödvin med inslag av mörk frukt, körsbär, franska örter, kryddor och lakrits. Druvorna hämtas från vingårdar i de bästa appellationerna runt om i Côtes-du-Rhône och ger viner med hög kvalitet och fin balans. Druvornas egenskaper och det varma klimatet i Rhônedalen ger ett vin med mycket smak, fin fyllig frukt och kryddiga toner. Tillsammans med kött, kyckling eller grönsaker på gallret blir det en perfekt grillkväll.


BRA KÖP! Vinbörsen, Eva Weckström, augusti 2022 –

“ursprungstypisk doft packad med vinbär, körsbär, lingon, skogsbär, julkryddor, höstskog, lagerblad, rotfrukter och både färsk salvia och torkade örter”


4/5 – Boxtoppen, juli 2022

”ett lyckat vin med fin ursprungskänsla och mycket sympatisk prislapp”


Rhônedalen är en av världens mest välrenommerade vinregioner och en favorit bland svenska vinälskare. De röda vinerna härifrån levererar framför allt i relation till prisvärde – få vinregioner erbjuder så mycket vin för pengarna. Vinerna är kraftfulla, smakrika och välgjorda med fyllig god frukt och fin struktur.


Vinet tillverkas av handskördade druvor från 50 år gamla vinrankor.  Åldern på vinrankorna bidrar till färre och mindre druvor vilket ger extra koncentration och fyllighet i vinet. Årgång 2019 bjöd på en varm och lång växtsäsong med fullmogna druvor, en riktig toppårgång med inbyggd kraft och elegans. Resultatet är ett maffigt vin som gjort för sensommarens och höstens smaker. Det här vinet erbjuder en utmärkt chans att prova på det franska begreppet “terroir” – det smakar som platsen det odlas på.


*Lägst prissatta bag-in-box om 3 liter från Côtes-du-Rhône enligt statistik från Systembolaget, juni 2022

Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot, 2020

Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot, 2020

Smakbeskrivning

Medelstor, bärig doft med toner av röda och svarta vinbär samt plommon. Medelfylligt med frisk syra och balanserade tanniner. Inslag av mörka bär, kaffe och mocka. Lång eftersmak. Passar till grillat kött, kycklingrätter och milda ostar.


Bra köp! Ett vin av god kvalitet!

Allt om Vin Nr 6, 2021


Fin fatkaraktär på franskt manér, ett bra balanserat vin med pigga tanniner!

Vinjournalen, juni 2021


Trevligt vin för dina vänner som är bourgogne-vin-älskare – anpassa middagen efter vinet. Betyg 4

Vinbanken, juni 2021


88 poäng! (++) Fynd!

DVPE Nr 22, 2021


Betyg 4! Örtig och stram. Utmärkt vin till mat!

Vinbanken, november 2021



Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.


Vinet

Vinet framställs av inköpta druvor och druvmust från välrenommerade odlare. Jäsningen äger rum mellan 18 till 25 dagar i traditionella burgundiska ekfat. Temperaturen regleras. Första jäsningen sker vid temperaturer mellan 10-14 C för att få fram frukten ur druvan och därefter ökas temperaturen till 20-30 C för att utveckla kropp och tanniner. Dagligen pumpas druvresterna runt försiktigt för att utvinna bästa möjliga tanniner. Vinet lagras därefter mellan 8 till 12 månader på en blandning av ekfat och rostfria tankar. Faten tillför vinet aromer och struktur.


Marqués de Riscal, Organic 2021

Marqués de Riscal, Organic 2021

Marques de Riscal Organic är ett friskt och fruktigt vin med inslag av fläder, krusbär och melon. Ett fräscht ekologiskt vitt vin som passar perfekt till räkorna!


Marques de Riscal Organic är gjort på 100% verdejo, en druva som är unik för området Rueda. Verdejo ger mycket aromatiska och smakrika viner, med en tydlig ton av fläderblom och krusbär. Friska, fräscha viner som alltid är helt torra, och därför passar utmärkt till alla fisk- och skaldjursrätter.


Rueda ligger mitt på det spanska höglandet, där det varma och torra klimatet ger perfekta förutsättningar för ekologisk odling. Marques de Riscal, som alltid varit pionjärer, var en av de första som gjorde ekologiska viner i stor skala i Rueda, och är i dag en av de största ekologiska vinodlarna i området.

Marques de Riscal får sin friska och aromatiska karaktär genom att vinet är jäst vid låg temperatur och inte lagrat på ekfat. Vinet skall drickas ungt, och nu till sommaren smakar det nya, fräscha vinet från 2020 som allra bäst.


Karaktär

Ljus, gul färg. Stor, frisk och aromatisk doft med inslag av citrus och fläder. Torr, frisk och fruktig smak med inslag av krusbär, melon och lime. Med sin friska och aromatiska stil är det ett mycket användbart vin till den lättare sommarmaten. Och det är det perfekta vinet till räkorna!

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge, 2020

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge, 2020

Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 valdes av Munskänkarna till 2018 års mest prisvärda vin. Parallèle 45 är ett vin som passar till mycket. Med sin mjuka och kryddiga karaktär anpassar sig vinet på ett fint sätt till en rad olika maträtter.

Medelfylligt och kryddigt vin med smak av björnbär, hallon och lakrits och inslag av peppar och lagerblad. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter såsom en mustig köttgryta eller en ”fransksmakande” hamburgare. Vinet kan även lagras ett par år.


Den 45 breddgraden skär igenom Rhônedalen ett par kilometer från Paul Jaboulet och familjen Freys vinkällare. Här odlas och lagras några av Frankrikes mest ryktbara viner. 45:e parallellen markerar också den gräns där den soliga södern börjar, där druvorna får mer sol, högre sötma och större mognadsgrad. Paul Jaboulet Parallèle 45 är ett av dessa viner från Rhônes gränsland.


Parallèle 45 består av 55 % grenache, 35 % syrah och 10% mourvedre. Vinstockarna har en genomsnittlig ålder på 25 år. Vinifieringen är traditionell och jäsningen sker på ståltank där vinet får ligga under lång tid.


Topprankad

Vinbetyget.se, 2022


88 poäng! (++) Fynd!

DVPE Nr 5, 2021


Toppval från Frankrike! Fyra getingar!

Expressen/Allt om Vin, september 2021


Elegant vin med en viss fruktsötma som vi gillar. Nyanserat med lagom mjuka tanniner samt med lång eftersmak.

Vinjournalen, september 2021


Personligt rött och ett toppbra val, alla dagar. Betyg 4!

Vinbanken, juli 2022


Parallèle är ett utmärkt vin till en mustig gryta, till grillat eller andra rätter med kraftiga smaker. Det är också mycket bra till smakrika hårdostar. Kan drickas nu men utvecklas ytterligare under några år, lämplig serveringstemperatur är 16 – 18 grader.


Årgång 2020

Domäne Wachau Grüner Veltliner Selection, 2021

Domäne Wachau Grüner Veltliner Selection, 2021

Sommarens vita boxvin från kvalitetsproducenten Domäne Wachau!


Doft: Ung, aningen kryddig, fruktig doft med inslag av päron, persika, mineral och vitpeppar.


Smak: Torr, fruktig smak med inslag av päron, mandarin, persika och vitpeppar. Vinet har en läskande friskhet och en lång fruktig eftersmak.


Tillverkning: Alla druvor skördas för hand från de sluttande vingårdarna i Wachau. Druvorna pressas och musten jäser vid sval temperatur i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Vinet fylls på bag-in-box ungt för att behålla den ypperliga frukten och den friska fruktsyran. Alla viner från Domäne Wachau är hållbarhetscertifierat enligt "Sustainable Austria" och är även "VEGAN" märkta.


Mat och dryck: Servera vid 8-10°C. Denna fruktiga och friska Grüner Veltliner passar utmärkt som aperitif men även gott till sommarens härliga bufféer.


Första boxen från Domäne Wachau lanseras först i Sverige!

Domäne Wachau är en av de största producenterna i Wachau och tillverkar endast viner i absolut toppklass. De anses ligga på topp 10-listan av de bästa vitvinstillverkarna i hela Österrike. "Master of Wine" Roman Horvath och Heinz Frischengruber är radarparet som driver framåt vineriet med både experimentell nyfikenhet och strävan efter perfektion.

Domäne Wachau är djupt rotade i Wachauregionen. Nära 440 hektar vinodlingar odlas av medlemmar av detta kvalitativa kooperativ vars land upptar mer än 30 procent av vinodlingsarealen i Wachau. Odlingarna ligger på branta terrasser som hålls uppe av gamla stenmurar som numera räknas till ett skyddat världskulturarv.


Det är fantastiskt kul att Domäne Wachau väljer att lansera sin första bag-in-box i Sverige. Precis som med alla andra viner från Domäne Wachau så är detta också ett riktigt hantverksvin. Alla druvor kommer från kvalitetsdistriktet Wachau och skördas varsamt för hand. Roman och Heinz ville göra ett vin på box som är ursprungstypiskt och där druvan Grüner Veltliner visas upp på bästa sätt, och det har de verkligen lyckats med! Krispigt torrt vin med god fruktighet som matchar perfekt till sparris, skaldjur, fisk och sommarens goda sallader.

Hardys Nottage Hill Cabernet Shiraz, 2020

Hardys Nottage Hill Cabernet Shiraz, 2020

Hardys Wine Company grundades 1853 av Thomas Hardy. Hans vision, att ”tillverka kvalitetsviner som prisas och uppskattas världen över”, lever kvar än idag. Den allra första årgången buteljerades 1857.

Sedan dess har fem generationer av familjen Hardy ägnat sig åt att hålla samma passion och pionjäranda. Idag, mer än 160 år senare, anses Hardys vara, inte bara en av Australiens, utan en av världens ledande vinproducenter.


Företaget producerar vin i alla prisklasser där kvalitet alltid är den viktigaste faktorn. De har lyckats genom att kombinera traditionella metoder med modern teknologi och samtidigt bibehålla ett starkt fokus på råvarans kvalitet.


Druva: 60% cabernet sauvignon, 40% shiraz

Doft: Fruktig, komplex doft med inslag av svarta vinbär, cassis, plommon i kombination med kryddor, örter och ekfat

Smak: Torr, fruktig, fyllig smak med inslag av mörka bär, körsbär, cassis, plommon, kryddor, örter och fat.

Hardys Nottage Hill är gjort på de klassiska druvorna Cabernet sauvignon och shiraz Det är ett generöst fruktigt vin med mörka bär som passar likväl till aperitif som till mat.

Casalforte Prosecco Extra Dry

Casalforte Prosecco Extra Dry

Casalforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen, grapefrukt och tropiska frukter framträder. Smaken har inslag av päron, honungsmelon, persika och fläder. Moussen är frisk och bubblande (spumante) och eftersmaken tämligen torr och fruktig. Alkoholhalten ligger på 11%.


Casalforte Prosecco är ett elegant och festligt sällskapsbubbel. Det är ett underbart aperitifvin och ett vin som både livar upp en fest och som står upp mot bra skaldjurs- och fiskrätter. Idealiskt till räkor och havskräftor och även till mindre kryddstark asiatisk mat. Oslagbart som välkomstdrink. Bör serveras ordentligt kylt, gärna 6–8 grader.


Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det stora vineriet ligger i Monteforte d’Alpone, mitt emellan Milano och Venedig.


Systembolagets bästa prosecco!

Expressen/Allt om Mat, december 2021


Favorit bland proseccovinerna! Tre getingar!

Expressen/Söndag i köket! Januari 2022


Pigg fräschör! Tre getingar!

Expressen/GT, januari 2022


Sommarens bästa bubbel! Bra mingelvin!

Allas, juni 2022


Casalforte Prosecco Extra Dry

  • Sveriges mest köpta Prosecco

  • Finns i både hel och halvflaska

  • Försäljning senaste året 1 589 178 flaskor (MAT april 2022) och därmed är Casalforte den prosecco som årligen säljer flest flaskor prosecco (källa: Systembolagets säljstatistik)

  • Omtyckt för sin konsekventa kvalitet och goda smak – smakar alltid lika gott.

  • Traditionen säger att Prosecco ska jäsas en andra gång på ståltank. Det ger en frisk och fruktig smak, utan brödiga och jästiga toner likt en Cava eller Champagne. En prosecco ska drickas ung här och nu, när den är frisk och fruktig.

  • Casalforte Prosecco uppskattas för sin fruktiga smak med toner av päron, honungsmelon och citrus.

  • En storsäljare som Casalforte Prosecco med hög omsättning i hyllan garanterar alltid fräsch och god smak.

  • Ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo producerar Casalforte Prosecco

  • Tillsammans är vi starkare! Många vinfamiljer tillsammans säkrar hög innovationstakt, effektiv vinproduktion, bättre ekonomi och effektivare jordbruk. Det säkrar chanserna att leverera en prosecco med hög kvalitet, god smak till ett bra pris.


Can-Vi, Vi Negre

Can-Vi, Vi Negre

Friskt och josigt rödvin i smart förpackning!


Doft: Fruktig doft med inslag av solmogna hallon, jordgubbar och rabarber. Vinet har en angenäm kryddighet med toner av örter och apelsinzest.


Smak: Nyanserat vin med charmig fruktighet såsom röda vinbär, skogshallon, blodapelsin och jordgubbar. Vinet är mjukt och läskande med en klingande frukt tillsammans med en god kryddighet och lång frisk eftersmak.


Tillverkning: Druvorna till detta vin kommer ifrån Blancafort, La Conca de Barberà i Tarragona. Vingårdarna ligger på 600 meters höjd över havet och alla druvor skördas för hand. Alkoholjäsningen sker spontant och skalmecerationen pågår i 10 dagar på ståltank. Vinet får sedan lagras i 6 månader på amforor. Vinet har inga tillsatta sulfiter.


Mat och dryck: Servera vid 14–16°C. Detta fruktiga och friska rödvin passar utmärkt till rätter av ljust kött, gärna kallskuret och charkuterier. Vinet är även gott till vegetarisk mat som svamprisotto toppad med riven parmesanost, finhackad timjan och citronzest.


Can-Vi – Kvalitetsvin på klimatsmart förpackning!

Jordi Llorens anses vara en av dom bästa vinmakarna i Spanien och tillsammans med hans fru Cristina har dom startat Can-Vi vars fokus är kvalitetsvin på burk. Jordi Llorens familj har odlat vin i Blancafort, Katalonien i århundraden, men Celler Jordi Llorens startades 2008. Jordi har totalt 15 hektar vingårdar, alla biodynamiskt odlade, och ligger på cirka 600 meters höjd och drar därför nytta av ett relativt svalt klimat som tydligt återspeglas i vinerna.

Medelhavsklimatet känns, men uttrycket är fortfarande svalt och väldigt uppfriskande. Jordi Llorens viner utstrålar energi och visar en övertygande balans mellan mognad, relativt låg alkoholhalt och hög fräschör.

Servera gärna Can-Vi Vi Negre lätt kyld, perfekt att ta med till picknicken eller till stranden! Vinet är gott till charkuterier, sommarens sallader med fetaost och oliver och till grillfesten med smakrika korvar och en uppfriskande fransk potatissallad.


Druva: 60% Garnacha, 40% Monastrell