Vintips 2021

I'm a title. ​Click here to edit me.

San Merlo Barbera Organic, 2019

San Merlo Barbera Organic, 2019

Nyhet! Smakrik Piemonte Barbera på ekologiskt odlade druvor – 99 kr


Inget är så hett just nu som Piemonte i nordvästra Italien och deras Barolo-viner. Hos i princip samtliga producenter hittas även Barbera, ett användbart vin till all sorters italiensk mat. San Merlo Piemonte Barbera är ett av de bästa exemplen på druvans potential och är ett fruktigt, smakrikt och mycket matvänligt vin.


Den inbjudande doften har inslag av mörka bär, körsbär, plommon och kryddor. Eftersmaken är lång med välbalanserade tanniner. Vinet passar utmärkt till en krämig risotto, pasta, pizza eller lagrade ostar.


Till San Merlo används endast noga utvalda ekologiska druvor. Namnet som betyder koltrast på italienska är en hyllning till producentens syn på hållbart jordbruk och en levande natur. Vinet lagras på cementtankar, ett traditionellt sätt att få ett balanserat och drickvänligt vin.


Område: Piemonte Barbera DOC

Druva: 100% Barbera

Alkoholhalt: 14%

Pris: 99 kr

Doft: fruktig doft med inslag av röda och mörka bär och örter.

Smak: röda och mörka bär, mineral och kryddor

Passar till: charkuterier, pasta, ostar och rätter av nöt- eller lammkött.

Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut

Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut

Leif Mannerström Rosé 2020

Leif Mannerström Rosé 2020

Leif Mannerström lanserar franskt rosévin

Framgångssagan med de franska vinerna signerade Leif Mannerström fortsätter och denna gången är det en snustorr och perfekt ljusrosa rosé från södra Frankrike som Mannerström har tagit fram. Gillar man Leifs vita samt röda vin så kommer man inte bli besviken, återigen är det ett franskt kvalitetsvin som lanseras!

Leifs rosé är ett riktigt fräscht och torrt rosévinvin gjort på de klassiska rosé-druvorna Grenache och Syrah. Druvorna handskördades nattetid från vingårdar i Languedooc där skalen från Grenache ger den härliga och fjäderlätta färgen, Syrah ger vinet dess kropp och längd. Att skörda druvor (s.k night harvest) nattetid, när det är som svalast, ger ett friskare och fräschare vin vilket verkligen visar sig i denna klassiska och eleganta rosé. Vinet är en riktigt bra allround-rosé som passar både som en läskande aperitif, till grillad fisk eller varför inte till en västkustsallad på bryggan i Smögen?


Leifs egna ord om vinet:

”De bästa rosévinerna kommer enligt mig från södra Frankrike, de skall vara friska och torra samt laxrosa i färgen. Detta sydfranska rosévin som jag satt min egen prägel på är inget undantag. Det smakar precis som jag vill ha det; citrus, röda bär och örter med en utsökt fräschör.

Vinet är utmärkt att servera året om och därtill ett synnerligen bra matvin där fisk & skaldjur, ljust kött och sallader samt primörer passar perfekt till”


Vad säger experterna om vinet?

Både det vita samt det röda vinet har fått enormt höga betyg av vinexperterna; ”Bästa kändisvinet” enligt experten Gunilla Hultgren, 4 av 5 i Göteborgs posten, Fynd av Dina Viner Professionell edition samt Fynd av Dagens PS, listan kan göras lång! Nu väntar vi spänt på vad experterna skall skriva om rosévinet, faktum är att det är så rykande färskt att vi fortfarande väntar på experternas betyg för Leifs rosévin, snart kommer de…

Domaene Gobelsburg Kamptal Grüner Veltliner, 2020

Domaene Gobelsburg Kamptal Grüner Veltliner, 2020

Prissänkt favoritvin från Kungen av Grüner Veltliner


Medvetenheten och noggrannheten har satt sina tydliga spår och vinerna från Schloss Gobelsburg är minst sagt imponerande. Idag rankas egendomen till en av landets bästa producenter och vinerna är välrenommerade av vinjournalister och älskade av vinfantaster.


Land: Österrike

Druva: Grüner Veltliner

Doft: Fruktig och lätt kryddig doft med inslag av päron, persika, honungsmelon och citrusskal.

Smak: Fruktig och frisk smak med inslag av framfusiga päron, persika, vitpeppar och citrus.

Tillverkning: Druvorna till detta vin skördas i mitten av oktober till mitten av november i vingårdarna runt Schloss Gobelsburg. Jäsningen sker sedan vid låg temperatur i rostfritt stål för att bevara druvans fruktighet och aromatiska kvaliteter och buteljeras ungt.

Passar till: Kamptal Grüner Veltliner är lätt att matcha till mycket, njut av vinet som Aperitif eller matcha till vårens härliga primörer med nyslagen hollandaise och citronzest. Gott även till Fisk, Skaldjur och Fågel men fräscha tillbehör som gärna toppas med färska örter.

Marastoni Prosecco Organic Extra Dry

Marastoni Prosecco Organic Extra Dry

Nyhet! Ekologisk Prosecco från populära Marastoni – 89kr!


Marastoni Prosecco är en frisk och fruktig Prosecco gjord på ekologiskt odlade druvor. Doften är elegant med toner av gröna äpplen, päron, citrus och melon. Smaken är välbalanserad fruktig med inslag av päron, äpplen, citrus, melon och mandarin.Vinet passar utmärkt som aperitif och sällskapsdryck eller till sallader och lättare rätter av fisk och skaldjur.


Skapad av Viticoltori Ponte,  som med sin 70-åriga historia är ett av områdets mest framstående kooperativ. Vinmakande genom generationer av nedärvd kunskap om hur man bäst tar tillvara på råvaror och terroir borgar för hög kvalitet.


“Mycket bra Prosecco”, 8/10, mousserande.se, april 2021


“BRA KÖP”, Robert Montgomerie, Vinbörsen april 2021


Här kan du enkelt och utan extra kostnad beställa Marastoni Prosecco till din lokala systembolagsbutik.


Produktnamn: Marastoni Prosecco Organic Extra Dry

Artikelnummer: 50642–01

Pris: 89kr

Volym: 75cl

Alkoholhalt: 11,5%

Område: Prosecco, Veneto

Doft: fruktig doft men inslag av gröna äpplen, päron, citrus och melon

Smak: fruktig smak med inslag av gröna äpplen, päron, citrus, melon och mandarin

Passar till: sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk och skaldjur

Leif Mannerström Rosé, 2020

Leif Mannerström Rosé, 2020

Leif Mannerström lanserar franskt rosévin

Framgångssagan med de franska vinerna signerade Leif Mannerström fortsätter och denna gången är det en snustorr och perfekt ljusrosa rosé från södra Frankrike som Mannerström har tagit fram. Gillar man Leifs vita samt röda vin så kommer man inte bli besviken, återigen är det ett franskt kvalitetsvin som lanseras!

Leifs rosé är ett riktigt fräscht och torrt rosévinvin gjort på de klassiska rosé-druvorna Grenache och Syrah. Druvorna handskördades nattetid från vingårdar i Languedooc där skalen från Grenache ger den härliga och fjäderlätta färgen, Syrah ger vinet dess kropp och längd. Att skörda druvor (s.k night harvest) nattetid, när det är som svalast, ger ett friskare och fräschare vin vilket verkligen visar sig i denna klassiska och eleganta rosé. Vinet är en riktigt bra allround-rosé som passar både som en läskande aperitif, till grillad fisk eller varför inte till en västkustsallad på bryggan i Smögen?


Leifs egna ord om vinet:

”De bästa rosévinerna kommer enligt mig från södra Frankrike, de skall vara friska och torra samt laxrosa i färgen. Detta sydfranska rosévin som jag satt min egen prägel på är inget undantag. Det smakar precis som jag vill ha det; citrus, röda bär och örter med en utsökt fräschör.

Vinet är utmärkt att servera året om och därtill ett synnerligen bra matvin där fisk & skaldjur, ljust kött och sallader samt primörer passar perfekt till”


Vad säger experterna om vinet?

Både det vita samt det röda vinet har fått enormt höga betyg av vinexperterna; ”Bästa kändisvinet” enligt experten Gunilla Hultgren, 4 av 5 i Göteborgs posten, Fynd av Dina Viner Professionell edition samt Fynd av Dagens PS, listan kan göras lång! Nu väntar vi spänt på vad experterna skall skriva om rosévinet, faktum är att det är så rykande färskt att vi fortfarande väntar på experternas betyg för Leifs rosévin, snart kommer de…

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge, 2018

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge, 2018

Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 valdes av Munskänkarna till 2018 års mest prisvärda vin. Parallèle 45 är ett vin som passar till mycket. Med sin mjuka och kryddiga karaktär anpassar sig vinet på ett fint sätt till en rad olika maträtter.

Medelfylligt och kryddigt vin med smak av björnbär, hallon och lakrits och inslag av peppar och lagerblad. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter såsom en mustig köttgryta eller en ”fransksmakande” hamburgare. Vinet kan även lagras ett par år.

Den 45 breddgraden skär igenom Rhônedalen ett par kilometer från Paul Jaboulet och familjen Freys vinkällare. Här odlas och lagras några av Frankrikes mest ryktbara viner. 45:e parallellen markerar också den gräns där den soliga södern börjar, där druvorna får mer sol, högre sötma och större mognadsgrad. Paul Jaboulet Parallèle 45 är ett av dessa viner från Rhônes gränsland.

Parallèle 45 består av 55 % grenache, 35 % syrah och 10% mourvedre. Vinstockarna har en genomsnittlig ålder på 25 år. Vinifieringen är traditionell och jäsningen sker på ståltank där vinet får ligga under lång tid.

Ett smakfullt och alltid intressant vin!

Vinjournalen, september 2020

Betyg 4

Vinbanken, september 2020

Fynd! Ett bra vin av god kvalitet! Toppval till höstmaten!

Allt om Vin Nr 9, 2020

Rhônefynd på Systembolaget!

Gefle Dagblad, oktober 2020

Betyg 4! Ett klockrent vin till en bättre middag!

Vinbanken, oktober 2020

Betyg 5 av 5. Franskt höstfynd!

Expressen, oktober 2020

4 av 5 prickar på tärningen!

Svenska Dagbladet, Mikael Mölstad, oktober 2020

Fransk favorit till höstgrytan!

Allt om Vin Nr 10, 2020

Parallèle är ett utmärkt vin till en mustig gryta, till grillat eller andra rätter med kraftiga smaker. Det är också mycket bra till smakrika hårdostar. Kan drickas nu men utvecklas ytterligare under några år, lämplig serveringstemperatur är 16 – 18 grader.

Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut

Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut

Alexandre Bonnet Grande Réserve. Detta vin har funnits på den svenska marknaden sedan 2004. Under hösten fick det en roll som underdog i en blindprovning med världsmästaren Andreas Larsson, där vinet belönades med 91 av 100 poäng. Champagnen är generöst fyllig, med krämig mousse och frisk syra. Pigga toner av röda höstäpplen varvas med nybakad brioche, vita blommor och citrusfrukt. En rik och lång eftersmak rundas av en klingande syra. För att framställa Alexandre Bonnet Grande Réserve blandas basviner med en ålder på två till åtta år, totalt 45% reserve vin. Därefter har det lagras därefter på sin jästfällning i flaska minst 36 månader. Denna cuvée består av 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Vinet är veganskt.


Champagnes bästa by för Pinot Noir?

Känner du till Les Riceys? En Champagne-by specialiserad på Pinot Noir och den enda i Frankrike med tre olika ursprungsbeteckningar för kvalitetsvin (Appellation d'Origine Côntrolée).

Avize, Ay, Chouilly och Le Mesnil sur Oger klingar säkerligen bekant för champagneälskare. Men har du hört talas om byn Les Riceys? Denna by är belägen i den kanske mest hypade delen av Champagne just nu, Côte de Bar. Vi hittar Côte de Bar i sydvästra Champagne, omkring två timmar i bil från Reims. Tack vara sitt sydliga läge och kimmeridge-jordar (just det, samma typ av jordmån som i Chablis!) har området utmärkta förutsättningar att odla Pinot Noir. Unikt för Les Riceys är att hela tre ursprungsbeteckningar är tillåtna: AOC Champagne, AOC Côteaux Champenois och AOC Rosé de Riceys.


Alexandre Bonnet är beläget mitt i Les Riceys, som egentligen består av tre byar. Främst är det ett Champagnehus, men de tillverkar även viner under övriga tillåtna AOC:er. Alexandre Bonnet är ett relativt ungt hus som grundades 1973. Huset är en av de största landägarna i Les Riceys, odlingarna breder ut sig på omsorgsfullt utvalda sluttningar med syd- och sydostläge. Allt för att kombinera traktens mineralrika jordar med bästa möjliga solexponering – idealt för Pinot Noir! De värderingar och den kunskap som förts vidare i generationer har en central roll för Alexandre Bonnet. Vinmakare sedan 1985 är Alain Pailley, vars mål allt sedan starten varit att uttrycka Pinot Noir-druvans karaktär på ett rent och elegant sätt.

Casalforte Amarone Della Valpolicella, 2016

Casalforte Amarone Della Valpolicella, 2016

Smakbeskrivning

Casalforte Amarone della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg. Doften är intensiv, russinlik med inslag av körsbär, kakao, tobak och mandel. Vinet är fylligt, fruktig och mycket smakrikt. Där finns mörka bär, körsbär, örter, kryddor och fattoner. I eftersmaken möter välintegrerade tanniner och en lång bärig ton av svarta vinbär, blåbär och mörk choklad.

Amarone della Valpolicella är mycket kraftfull, smakrik och koncentrerad. Mat som passar till bör vara smakrik. Nöt- och lammkött, välmogna ostar såsom parmesanost och kryddiga grytor kan lyftas till enorma höjder tillsammans med ett bra amaronevin. Casalforte Amarone är också mycket god att njuta solitärt. En klassisk rödvinssås kan få en magisk skjuts av en skvätt Amarone. Vinet är färdigt att drickas nu, men utvecklas under många år på flaska. Bör serveras runt 18 – 20 grader.


Casalforte

Casalforte Amarone tillverkas av ett av Italiens största kooperativ; Cantine Riondo. Kooperativets medlemmar, c:a 2000 familjer, bidrar med sina druvor till Casalforte Amarone. De är flera stora markägare och ännu fler små vinbönder. Många odlar även andra grödor såsom oliver och körsbär. Det som förenar dessa familjer är deras nära koppling till jorden som de brukar sedan flera generationer. Det finns en nedärvd stolthet och kärlek till jorden som ofta varit familjernas enda inkomstkälla. Sedan länge har kvalitet varit en naturlig del av deras filosofi. Hög kvalitet har ju alltid gett bättre betalt.


Vinet

För Casalforte Amarone som tillverkas enligt en traditionell och mycket känslig metod, så är kvalitet en förutsättning för ett bra resultat. De traditionella druvorna som används för tillverkning av Casalforte Amarone är Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. Druvorna torkas i speciella torkloft (fruttaio) i c:a 100 dagar innan de blir vin. Då har druvorna tappat c:a 40% av sin ursprungliga vikt. Under denna långa torkningsprocess kollas druvorna regelbundet så inget oönskat angrepp uppkommer. En mycket viktig och tidskrävande uppgift. Här är en exceptionellt hög kvalitet på druvorna helt avgörande för att kunna framställa en Amarone efter tiden på torkloftet.


Casalforte Amarone är en traditionell Amarone, med en lång historia länkad till alla de familjer i Valpolicella som har bott där sedan urminnes tider. Men tekniken bakom vinet är toppmodern. Man sparar inte på något för att uppnå högsta möjliga resultat. Helt enkelt det bästa av två världar.


När vinet dessutom får de bästa recensioner och guldmedaljer av oberoende provningspaneler, så blir det ytterligare ett kvitto på att Casalforte Amarone levererar kvalitet och tradition från ett klassiskt italienskt familjeföretag.

  • Apassimentometoden är mycket gammal (troligen 300-tal) men att jäsa ut vinerna och få dem torra är en nutida kunskap

  • Venetien en av de mest välbärgade regionerna i Italien och har haft en mycket stor betydelse i äldre och nyare tider. Handeln med vin har varit en ekonomisk motor

  • Valpolicella tros betyda dalen med de många vinkällarna

  • Amarone kan med fördel lagras under flera tiotals år

Casalforte Amarone Della Valpolicella 2016

Casalforte Amarone Della Valpolicella 2016

Smakbeskrivning

Casalforte Amarone della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg. Doften är intensiv, russinlik med inslag av körsbär, kakao, tobak och mandel. Vinet är fylligt, fruktig och mycket smakrikt. Där finns mörka bär, körsbär, örter, kryddor och fattoner. I eftersmaken möter välintegrerade tanniner och en lång bärig ton av svarta vinbär, blåbär och mörk choklad.

Amarone della Valpolicella är mycket kraftfull, smakrik och koncentrerad. Mat som passar till bör vara smakrik. Nöt- och lammkött, välmogna ostar såsom parmesanost och kryddiga grytor kan lyftas till enorma höjder tillsammans med ett bra amaronevin. Casalforte Amarone är också mycket god att njuta solitärt. En klassisk rödvinssås kan få en magisk skjuts av en skvätt Amarone. Vinet är färdigt att drickas nu, men utvecklas under många år på flaska. Bör serveras runt 18 – 20 grader.


Casalforte

Casalforte Amarone tillverkas av ett av Italiens största kooperativ; Cantine Riondo. Kooperativets medlemmar, c:a 2000 familjer, bidrar med sina druvor till Casalforte Amarone. De är flera stora markägare och ännu fler små vinbönder. Många odlar även andra grödor såsom oliver och körsbär. Det som förenar dessa familjer är deras nära koppling till jorden som de brukar sedan flera generationer. Det finns en nedärvd stolthet och kärlek till jorden som ofta varit familjernas enda inkomstkälla. Sedan länge har kvalitet varit en naturlig del av deras filosofi. Hög kvalitet har ju alltid gett bättre betalt.


Vinet

För Casalforte Amarone som tillverkas enligt en traditionell och mycket känslig metod, så är kvalitet en förutsättning för ett bra resultat. De traditionella druvorna som används för tillverkning av Casalforte Amarone är Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. Druvorna torkas i speciella torkloft (fruttaio) i c:a 100 dagar innan de blir vin. Då har druvorna tappat c:a 40% av sin ursprungliga vikt. Under denna långa torkningsprocess kollas druvorna regelbundet så inget oönskat angrepp uppkommer. En mycket viktig och tidskrävande uppgift. Här är en exceptionellt hög kvalitet på druvorna helt avgörande för att kunna framställa en Amarone efter tiden på torkloftet.


Casalforte Amarone är en traditionell Amarone, med en lång historia länkad till alla de familjer i Valpolicella som har bott där sedan urminnes tider. Men tekniken bakom vinet är toppmodern. Man sparar inte på något för att uppnå högsta möjliga resultat. Helt enkelt det bästa av två världar.


När vinet dessutom får de bästa recensioner och guldmedaljer av oberoende provningspaneler, så blir det ytterligare ett kvitto på att Casalforte Amarone levererar kvalitet och tradition från ett klassiskt italienskt familjeföretag.

  • Apassimentometoden är mycket gammal (troligen 300-tal) men att jäsa ut vinerna och få dem torra är en nutida kunskap

  • Venetien en av de mest välbärgade regionerna i Italien och har haft en mycket stor betydelse i äldre och nyare tider. Handeln med vin har varit en ekonomisk motor

  • Valpolicella tros betyda dalen med de många vinkällarna

  • Amarone kan med fördel lagras under flera tiotals år

Cuvée Celeste Crémant de Loire Blanc de Blancs Brut

Cuvée Celeste Crémant de Loire Blanc de Blancs Brut

Nyhet! Hyllad Blanc de Blancs till vårens festmat – 99kr


Cuvée Celeste Blanc de Blancs Brut från vackra Loiredalen är ett friskt mousserande vin gjort på den anrika traditionella metoden. De handplockade druvorna mognar långsamt i den kalkrika jorden utmed floden Loire i västra Frankrike som erbjuder perfekta förhållanden för mousserande vin med friskhet, komplexitet och mineral. 


Enligt de strikta reglerna för AOP Crémant de Loire måste vinet lagras minst 12 månader varav 9 månader på sin jästfällning. Just det här vinet lagras i djupa grottor med anor från mitten av 1800-talet där temperaturen är naturligt idealisk året runt.Cuvée Celeste Brut är gjort på de för mousserande vin från trakten typiska gröna druvorna Chenin Blanc och Chardonnay – en så kallad Blanc de Blancs


Vinet har pigga bubblor och livlig doft av brioche, nötter, citrus och äpple. Smaken följer upp med toner av rostat bröd, tropisk frukt, citron, grapefrukt och mineral. Serveras med fördel som aperitif med eller utan tillbehör eller till färska skaldjur, rätter av fisk, kyckling och vitt kött eller till vegetarisk mat.


8/10 – “Mycket bra Crémant” – mousserande.se, april 2021


”FYND” – Robert Montgomery, Vinbörsen april 20214,


5 av 5 – Boxtoppen, april 2021


Här kan du enkelt och utan extra kostnad beställa Crémant de Loire till din lokala systembolagsbutik.


Produktnamn: Cuvée Celeste Crémant de Loire Blanc de Blancs Brut

Artikelnummer: 50534–01

Pris: 99kr

Volym: 75cl

Alkoholhalt: 12%

Område: Crémant de Loire, Frankrike

Doft: brioche, rostade nötter, mandel, citrus och tropisk frukt

Smak: torr och frisk smak med inslag av rostat bröd, persika, melon, citrus och mineral

Passar till: färska skaldjur, fiskrätter, kyckling, sallader och som aperitif

Marastoni Valpolicella Ripasso Superiore 2018

Marastoni Valpolicella Ripasso Superiore 2018

Nyhet! Fyllig och smakrik Ripasso Superiore till italiensk mat


Marastoni Ripasso Superiore är en kraftig och fyllig Ripasso med alla de klassiska smakerna på plats. Doften bjuder på mörka körsbär, torkad frukt, färska örter, choklad och fat. Smaken är generös och har en fräschör som gör det utmärkt till många sorters mat. Njut till grillade kötträtter med smakrika tillbehör eller din italienska favoritmat. Passar även utmärkt till lagrade hårdostar som Parmigiano Reggiano.


Marastoni Valpolicella Ripasso Superiore är en fyllig och smakrik Ripasso från en av svenska vinälskares absoluta favoritregioner. Årgång 2018 erbjöd en varm och lång växtsäsong som gjorde att druvorna uppnådde perfekt mognad samtidigt som fräschören och balansen bevarades. Druvorna är handplockade och kommer från utvalda vingårdar i Valpolicella och vinet jäser med de torkade druvorna från Amarone-produktionen för att bli extra fylligt och smakrikt. 


Vinet lagras hela 18 månader på ekfat för att uppnå optimal mognad och balans. Här kan du enkelt och utan extra kostnad beställa Marastoni Ripasso Superiore till din lokala systembolagsbutik